Εμπλοκή και μεγάλη πίεση στην Ελλάδα παρουσιάζεται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα η ΠΓΔΜ κλείνει τα σύνορα και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα προβαίνει σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο. Μόλις χθες έγινε μπαράζ από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, ενώ σημειώθηκαν δύο «εικονικές αερομαχίες» ελληνικών μαχητικών με οπλισμένο ζεύγος τουρκικών. Τα τελευταία εισήλθαν στο ελληνικό FIR στο ύψος Λέσβου – Χίου και, αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη στα Ψαρά, εξήλθαν προς Τουρκία, στο ύψος της Σάμου.

Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι και οι ροές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί.

Η πίεση στην Ειδομένη αυξάνεται, καθώς, χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στον Πειραιά, μετά από την απόφαση της γειτονικής χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση.

Τα Σκόπια δέχονται πλέον Αφγανούς πρόσφυγες και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση Σύρων και Ιρακινών που διαθέτουν διαβατήρια ή ταυτότητες, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα ελληνικά έγγραφα με τα οποία εφοδιάζονται στα νησιά, εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις πυροδοτούν εντάσεις.

Αφγανοί πρόσφυγες έσπασαν τον κλοιό της Ελληνικής Αστυνομίας χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης και προωθήθηκαν στον φράχτη όπου και παραμένουν, ενώ άλλοι κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, αποκλείοντας τη διέλευση αμαξοστοιχιών.

Μάλιστα ετοιμάζεται αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 200 Αφγανοί πρόσφυγες που από χθες το μεσημέρι πραγματοποιούν κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν εάν δεν ανοίξουν τα σύνορα.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ΟΣΕ από χθες έχει ζητήσει επίσημα από την αστυνομία να προβεί σε κινήσεις έτσι ώστε να περάσει η πρωινή αμαξοστοιχία από το σημείο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθούν οι εικόνες του περασμένου Νοεμβρίου όπου το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν υπό κατάληψη επί 20 ημέρες και επλήγησαν πολλές επιχειρήσεις.

 

 

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο.