Η σχέση του άντρα με την κουζίνα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα αν είσαι επαγγελματίας… εργένης, καταλαβαίνεις καλά τι εννοώ! Αφού λοιπόν καταπιάνεσαι με τα της κουζίνας και για να μη χαθείς ανάμεσα στις τόσες συσκευές και σκεύη και εργαλεία και εργαλειάκια, ετοιμάσαμε για σένα έναν εύχρηστο οδηγό με τα απολύτως απαραίτητα κουζινικά που απαιτούνται για την οδύσσειά σου στην κουζίνα…

Ξέχνα τα πολυμίξερ 215-σε-1, τις φουτουριστικές παγωτομηχανές και τον ηλεκτρικό ξεφλουδιστή μπανάνας! Με τα 12 αυτά απολύτως αναγκαία κομμάτια θα είσαι σε θέση να δαμάσεις την κουζίνα και να γίνεις ο top chef της παρέας. Κανένα πιάτο δεν θα σου αντισταθεί…

Η γάστρα
Ακριβή αλλά άφθαρτη, η γάστρα θα απλοποιήσει τη διαδικασία και θα σε ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές. Τόσες μάλιστα που αξίζει την επένδυση! Το σιδερένιο της καλούπι διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή για να ψήσεις ό,τι σκεφτείς, ενώ το εμαγιέ φινίρισμά της εγγυάται εύκολο καθάρισμα.

Το μπολ
Ανάμειξε, πολτοποίησε, διάλυσε, σύνθλιψε! Πέρα από την ομολογουμένως ψυχοθεραπευτική του δράση, το μπολ είναι ο αχώριστος φίλος σου στην κουζίνα. Χτύπα αυγά, φτιάξε dressing, πολτοποίησε πατάτες, δημιούργησε μαρινάτες… Θα είναι πάντα εκεί όταν το χρειάζεσαι. Βεβαιώσου μόνο ότι είναι ατσάλινο και διαθέτει λαστιχένιο πάτο που δεν γλιστράει.

Η λαβίδα
Ή αλλιώς «το τρίτο σου χέρι»! Μια μεγάλη λαβίδα μπορεί να χειριστεί οτιδήποτε πολύ καυτό ή πολύ λαδερό. Μια μπριζόλα έτοιμη για γύρισμα, μακαρόνια μέσα σε νερό που βράζει, μια σαλάτα που επιζητεί ανάμειξη… Δες τη σαν προέκταση του χεριού σου.

Η κατσαρόλα
Είναι η κινητήριος δύναμη της κουζίνας! Ένας ακούραστος εργάτης στις προσταγές σου. Μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους είναι αρκετά μεγάλη για να φτιάξεις μακαρόνια ή να σιγοβράσεις κοτόπουλο, αλλά και αρκετά μικρή για να ζεματίσεις ένα αυγό χωρίς να φαίνεται υπερβολή.

Το αντικολλητικό τηγάνι
Δεν κολλάει πουθενά! Είναι το μικρό μυστικό για τέλεια αυγά. Ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους αφήνει την ομελέτα σου να γλιστρήσει γλυκά στο πιάτο, ενώ σου επιτρέπει ταυτόχρονα να μαγειρέψεις ψάρι ή να σοτάρεις κρεμμύδια.

Η σπάτουλα σιλικόνης
Ναι, και οι άντρες χρησιμοποιούν σιλικόνη! Μια σπάτουλα σιλικόνης, ιδιαίτερα ανθεκτική στις μεγάλες θερμοκρασίες, δεν θα λιώσει όταν ανακατεύεις τη σούπα σου ή ετοιμάζεις μια σάλτσα. Είναι σαν να έχεις ένα πυρίμαχο μέλος.

Η πετσέτα
Η πετσέτα της κουζίνας είναι εργαλείο, όχι αξεσουάρ! Χρησιμοποιείται για τα πάντα: από το πιάσιμο της ζεματιστής κατσαρόλας μέχρι και την ακινητοποίηση του ψητού κοτόπουλου για το τεμάχισμά του. Ένα σετ από απορροφητικές, 100% βαμβακερές, πετσέτες θα γίνουν το δεξί σου χέρι.

Το ανοξείδωτο τηγάνι
Μαγείρεψε όπως ο σεφ! Το ανοξείδωτο τηγάνι αναλαμβάνει εκεί που σταματά το αντικολλητικό: στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι κατάλληλο για να σοτάρεις χοιρινές μπριζόλες, να ροδίσεις μανιτάρια, ακόμα και να ψήσεις. Οι επαγγελματίες μάλιστα σοτάρουν την μπριζόλα στο μάτι και την αποτελειώνουν σε προθερμασμένο φούρνο.

Το ταψί
Δεν είναι μόνο για μπισκότα! Είδος πρώτης ανάγκης σε κάθε εστιατόριο, το ταψί είναι μαγειρικό σκεύος αλλά και μέσο συντήρησης. Ψήσε κρέας ή λαχανικά ή έχε το στον φούρνο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κάτι που μόλις μαγείρεψες. Είναι αφάνταστα εξυπηρετικό.

Η ευέλικτη σπάτουλα
Ειδικά σχεδιασμένη για να μη διαλύει την ευαίσθητη σάρκα των θαλασσινών, αυτή η ελαφριά σπάτουλα ψαριού είναι επίσης ιδανική για ψητά λαχανικά, τηγανίτες και καραμελωμένα κομμάτια. Καιρός για λίγη ευελιξία!

Το μαχαίρι
Ένα μεγάλο μαχαίρι -σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι σεφ- είναι ένα πραγματικό πολυεργαλείο για την κουζίνα: είναι δυνατό, ευκίνητο και ακριβές. Μπορείς να τεμαχίσεις ακόμα και κόκαλα, να κόψεις ένα αχλάδι σε λεπτεπίλεπτες φετούλες ή να ψιλοκόψεις ένα σκόρδο σε τόσο δα κομματάκια. Στα κατάλληλα χέρια κάνει θαύματα!

Η τάβλα
Δύο λέξεις μόνο: χοντρό ξύλο. Είναι η επιφάνεια εργασίας της κουζίνας, η αρχή κάθε δημιουργίας! Η τάβλα από λεπτό ξύλο θα σκεβρώσει και θα ανοίξει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ η πλαστική δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Θυμήσου απλώς να σκουπίζεις την τάβλα μετά το πλύσιμο.

+1 bonus: Η ποδιά
Με τη μαγειρική, αν την κάνεις σωστά, λερώνεσαι. Δες την ποδιά λοιπόν σαν την πανοπλία σου! Οποιαδήποτε ολόσωμη ποδιά επιλέξεις, θα κάνει την πολύ απλή δουλειά της, μπορείς ωστόσο να αποφύγεις τη δαντέλα και τα κρόσσια!