Η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα και η βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής σε αγροτικές περιοχές, τέθηκαν ως βασικός στόχος κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα, παρουσία του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Διβάρη.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας για τις προβλεπόμενες δράσεις του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ώστε οι δήμοι να υποβάλουν ώριμες προτάσεις και να χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα, ο κ. Διβάρης επέμεινε, ιδιαίτερα, στην έγκαιρη υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων.

Στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ένταξη δράσεων όπως, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, δημιουργία χώρων άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία κ.α.

Επίσης, προβλέπονται έργα διατήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης περιοχών, με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας, όπως βελτίωση και σήμανση μονοπατιών, ποδηλατικές διαδρομές, καθώς και παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για την μετατροπή τους σε μουσεία-εκθετήρια, που σχετίζονται με τη λαογραφική και αγροτική κληρονομιά κ.α.

Όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η ανάκαμψη της Δυτικής Ελλάδας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις δημοτικές αρχές και πηγή πόρων για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, κατά συνέπεια απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα από όλους».