Σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των μισθωμάτων στα κτίρια που νοικιάζει το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη κάθε χρόνο δίνονται 37 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια και ήδη έχουν μειωθεί κατά 10% τα μισθώματα. Στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης είναι να φτάσουμε στο 20%,αναφέρει ο υπουργός.

«Δεν είναι δυνατόν να “κόβονται” συντάξεις των 500 ευρώ και την ίδια ώρα
να χάνονται εκατομμύρια από την αναξιοποίητη περιουσία των ταμείων ή από
ενοίκια που καταβάλλουν», επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Απαντώντας, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το ΙΚΑ χρησιμοποιεί περίπου το 51% των ακινήτων του για στεγαστικές του ανάγκες, το 30% αξιοποιείται και του αποφέρει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο 20% παρουσιάζεται όντως αναξιοποίητο, όπως και κτίριο στην Πειραιώς το οποίο από το 1997 βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι πρώτο μέλημα είναι να στεγαστούν τα ταμεία σε δικά τους κτίρια, το δεύτερο είναι να γίνουν ανταλλαγές με ιδιώτες και τρίτον να προχωρήσει σε εκποίηση μικρών οικοπέδων και γραφείων τα οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.