Η North Asset Management διέψευσε σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με υπεράκτιες εταιρείες, υπεράκτιους λογαριασμούς, ακόμη και στα νησιά Κεϊμάν απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

Η εταιρεία υπογραμμίζει παράλληλα ότι «συναλλάσσεται μόνο με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ελεγχόμενα από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Επιπλέον συναλλάσσεται με υπεράκτιες εταιρείες μόνο όταν αυτές συνδέονται με ή ελέγχονται από αντισυμβαλλόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου».

Η North είναι μία εταιρεία η οποία υπόκειται στο δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας, οπότε και οι συναλλαγές της ελέγχονται από την αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η FSA έχει εξετάσει τις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ και δεν διαπίστωσε οποιοδήποτε λόγο για έλεγχο εφόσον όλες οι συναλλαγές της North Asset Management χαρακτηρίζονταν από πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει τα εξής:

– Η North είναι μία ανεξάρτητη εταιρεία. Δεν συνδέεται με καμία άλλη και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για πράξεις ή παραλείψεις τρίτων.

-Το υπό εξέταση ομόλογο εκδόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο εισέπραξε 280 εκατ. ευρώ (σε ονομαστική αξία 100%) και πουλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία έναντι 280 εκατ. ευρώ (πάλι σε ονομαστική αξία 100%). Δεν υπήρξε καμία ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο επειδή αγόρασαν στην τιμή έκδοσης άλλα και επειδή το ομόλογο επεστράφη τελικά στην JP Morgan στην αρχική τιμή αγοράς. Η North επέστρεψε το κέρδος της από τη συναλλαγή και η JP Morgan κάλυψε, παράλληλα, μέρος των δεδουλευμένων τόκων και το κέρδος της «Ακρόπολις ΑΧΕ».

-Υπήρξαν αιτιάσεις πως το συγκεκριμένο ομόλογο πουλήθηκε στα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία υπερτιμημένο. Είναι αδιανόητο ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επέτρεπε την έκδοση υπερτιμημένου ομολόγου. Οποιοδήποτε κράτος κάνει κάτι τέτοιο αναλαμβάνει το ρίσκο να επιφέρει σημαντική ζημία στην αξιοπιστία του.

-Κανένα στέλεχος της North δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με στελέχη ασφαλιστικών ταμείων ή μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στον σχεδιασμό, στους όρους δόμησης ή /και στην τιμολόγηση του ομολόγου.