Ακόμη και σε όσους εργάστηκαν, κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές και τελικά συνταξιοδοτήθηκαν μετά από 25 ή ακόμη και από 37 έτη εργασίας θα επιβληθεί η επιπλέον εισφορά του 8% επί των συντάξεών τους, εφόσον δεν έχουν κλείσει ακόμη το 60ο έτος της ηλικίας τους και λαμβάνουν από τα ταμεία τους ποσά μεγαλύτερα των 1.700 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο προχθές κατατέθηκε στη Βουλή.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η νέα εισφορά 8% επί των συντάξεων τις οποίες λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών και ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ το μήνα, μεταξύ άλλων, θα έχει επιπτώσεις στις εξής κατηγορίες «απόμαχων της εργασίας»:

1. Σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έκαναν χρήση διατάξεων πρόωρης συντ;αξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.

2. 2. Η επιπλέον εισφορά του 8% θα πλήξει και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που εργάζονταν στις ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς κάνωντας χρήση υφιστάμενων μέχρι και τις 31 Δεκεμωρίου του 2010 διατάξεων πρόωρης ή και πλήρους συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν σβήσει τα 60 κεράκια πάνω στη γενέθλια τούρτα τους.

3. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ίδιο θα συμβεί και σε όσους δημόσιους υπάλληλους καθώς και εργαζόμενους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στα προηγούμενα χρόνια και ακόμη δεν έχουν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.