Το ταξίδι στο διάστημα αποτελεί όνειρο για πολλά παιδιά (και μεγάλους…). Το σύμπαν, οι πλανήτες, τα διαστημόπλοια συνθέτουν για τα παιδιά έναν κόσμο μαγικό για τον οποίο έχουν πολλές απορίες. Απαντήσεις θα δώσει αύριο ο ελληνικής καταγωγής διάσημος Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.

«Είναι μικρό από μέσα το διαστημόπλοιο; Στριμώχνεστε;», «Στο φεγγάρι έχετε πάει; Θα ήθελα να ξέρω εάν έχει αυτούς τους κρατήρες…», «Είναι εύκολο να οδηγεί κάποιος διαστημόπλοιο;», «Τι παίρνετε μαζί σας για να μην φοβάστε;», είναι ορισμένες από τις απορίες που έχουν μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα θέσουν στον Θ. Γιουρτσίχιν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αύριο στις 7 στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά αυτά πήραν μέρος σε διαγωνισμό για το διάστημα με τίτλο «Ζωγραφίζω για το διάστημα και στέλνω μια ευχή ή ερώτηση στο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.). Ο διαγωνισμός έγινε σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Ελληνορωσικής «Φιλίας», με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακή, ενώ εκτός από τις ερωτήσεις διατύπωσαν και αρκετές ευχές. «Εύχομαι να πατήσετε το φεγγάρι και να πάρετε πέτρες να τις φέρετε στη γη», «Εύχομαι να κάνετε πάντα επιτυχημένα διαστημικά ταξίδια και σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις», είναι δύο από τις πολλές ευχές των μαθητών προς τον Γιουρτσίχιν.

Τα τουλάχιστον 300 έργα ζωγραφικής των παιδιών εκτίθενται στο χώρο του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της αυριανής εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού, ενώ θα προβληθεί ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του διαστήματος.

Στον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν θα του δοθούν τιμητικές πλακέτες για το πολυετές έργο του στην κατάκτηση του διαστήματος.