Στα Σύβοτα και την Πέρδικα Θεσπρωτίας, βεβαιώθηκαν οι πρώτες πολεοδομικές παραβάσεις για αυθαίρετες κατασκευές κτιρίων, οι οποίες μέχρι τώρα ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά και η μεγαλύτερη αφορά πρόστιμο 650.000 ευρώ σε αυθαίρετο κτίριο. Τα άλλα πρόστιμα ξεκινούν από 13.368 ευρώ και φθάνουν μέχρι 397.769 ευρώ. Είναι τα πρώτα 15 περίπου που επιβάλλονται πανελλαδικά από την αρμόδια πολεοδομική επιτροπή μετά την γνωστή εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται τόσο στην Θεσπρωτία όπως και σε ολόκληρη την χώρα.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, η ανάρτηση των προστίμων στα Σύβοτα και Πέρδικα από την Πολεοδομική Επιτροπή, δεν σημαίνει ότι σε όσους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα θα πρέπει εντός ορισμένου χρόνου να σπεύσουν να πληρώσουν, αφού μεσολαβεί ένα διάστημα ενστάσεων αλλά και προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στα Σύβοτα και την Πέρδικα, αφορούν κυρίως τουριστικά καταλύματα, αφού οι δύο αυτές περιοχές, είναι οι πλέον τουριστικές στην Θεσπρωτία. Τα τελευταία χρόνια, ξενώνες, ξενοδοχεία κ.λ.π. ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» σε κάθε γωνιά κυρίως των Συβότων και οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι, αναμένεται να αποδείξουν πολλές παράνομες παρεμβάσεις, ακόμη και σε παραλίες.