Την απόλυτη κυριαρχία της Siemens ΑΕ τα τελευταία 15 χρόνια, φέρνει στο φώς η έκθεση του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η εταιρεία κατάφερνε με το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων να έχει το μονοπώλιο όσον αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων. Το αποτέλεσμα ήραν να υπάρχουν τεράστιες υπερτιμολογήσεις.

Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους κ.λπ.

Αν και δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο ελέγχου, που απεστάλη στη Βουλή, μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».