Δεν είναι καινούργιο το γεγονός ότι η απονομή της δικαιοσύνης στην Πάτρα, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των δικαστηρίων της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από αργή. Αλλά, πραγματικά, κάποια περιστατικά προκαλούν τουλάχιστον απορία. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εργατικών και άλλων υποθέσεων, που λαμβάνουν αναβολή όχι για ένα, όχι για δύο, ούτε καν για έξι μήνες, αλλά για 12 ακόμα και για 14 μήνες.

Περιπτώσεις που έφτασαν στο ακροατήριο την περασμένη εβδομάδα και για κάποιο λόγο αναβλήθηκαν, πήραν ημερομηνία εκδίκασης για τον Μάιο του 2012! Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και περιπτώσεις εργατικών διαφορών με αποτέλεσμα, όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, να τίθεται εν αμφιβόλω, η δικαίωση εργαζομένων, σε περιπτώσεις που έχουν αδικηθεί από εργοδότες.

Εκτός όμως από αυτές, οι αργοί ρυθμοί της απόδοσης δικαιοσύνης σε οποιουδήποτε είδους υπόθεση, μόνο θετική επίδραση δεν έχουν. Εντυπωσιακοί είναι και οι ρυθμοί με τους οποίους οι μηνύσεις φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Στην Πάτρα καταγράφεται περίπτωση εργαζομένων, που υπέβαλαν μήνυση στην εργοδότρια εταιρεία, για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, η οποία θα συζητηθεί ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά.

Την ίδια ώρα αποτρεπτική, ως προς το να διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του μέσω της νομικής οδού, είναι και η μεγάλη αύξηση του κόστους των παραβόλων. Παραδείγματος χάριν το κόστος για την υποβολή μήνυσης εκτινάχθηκε από τα 10 ευρώ στα 100 και πλέον!

Οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, όπως λένε δικηγόροι, οφείλονται στην έλλειψη δικαστικών λειτουργών, ενώ την ίδια ώρα ελλείψεις παρατηρούνται και στο διοικητικό προσωπικό.

Πηγή: thebest.gr