Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών μπαίνουν 7 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου.
Όπως αποκάλυψε ο ANT1 κάποιες από τις οργανώσεις αυτές ελέγχονται για παράνομη διακίνηση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις για συνεργασία με δουλεμπόρους και σχέσεις κατασκοπείας καθώς φέρονται να παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών Αρχών και να καθοδηγούν τους μετανάστες. Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται με αμφιλεγόμενους, και όπως προκύπτει από στοιχεία, δόλιους τρόπους, στην παράνομη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, τίθενται στο στόχαστρο ελέγχων των Αρχών.
Αν και στο παρελθόν ωστόσο είχαν ξεκινήσει έρευνες, στις οποίες φαινόταν ότι μέλη ΜΚΟ εμπλέκοντας με τους δουλέμπορους και καταχράζονταν εκατομμύρια ευρώ, δεν είχε υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη.
Πλέον, στο επίκεντρο των διωκτικών και αστυνομικών αρχών τίθενται 7 ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες ελέγχονται ακόμα και για κατασκοπεία και συνεργασία με διακινητές παράνομων μεταναστών.
Για μια από αυτές, ιδιαίτερα προβεβλημένη στη Μυτιλήνη, έχει σχηματιστεί δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και περιστατικά προηγούμενων ετών.
ΜΚΟ ελέγχονται για κατασκοπεία
Όπως φαίνεται, οι οργανώσεις αυτές με το προσωπείο του ανθρωπισμού, παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών αρχών και καθοδηγούν τους δουλεμπόρους και τους μετανάστες σε πραγματικό χρόνο, με εφαρμογές κρυπτογράφησης.
Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ του, τα υπουργεία ναυτιλίας και μετανάστευσης παρακολουθούν στενά το ζήτημα με σκοπό αρχικά την αναστολή της χρηματοδότησης, καθώς όπως φαίνεται οι ΜΚΟ έχουν καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια.
Έπειτα από πολλά χρόνια, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός που να ελέγχει τη σκοπιμότητά τους και τι έργο προσφέρουν, καταλήγει το ρεπορτάζ.