Μπορεί ο πρωθυπουργός να διέψευσε κατηγορηματικά κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνέντευξης πως η χώρα μας είναι διατεθειμένη να στείλει στους Ουκρανούς τη συστοιχία των πυραύλων εδάφους – αέρος ρωσικής κατασκευής S-300 που διαθέτουμε, παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε από τους δυτικούς συμμάχους, ωστόσο η Αθήνα είναι έτοιμη να παραχωρήσει ένα άλλο ανάλογο σημαντικό όπλο στους Γάλλους. Ειδικότερα, η Αθήνα είναι έτοιμη να παραχωρήσει τη συστοιχία κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου Crotale, στο Παρίσι για την κάλυψη της αεράμυνάς της πόλης που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το φετινό καλοκαίρι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει αφήσει ανοικτό το σχετικό ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως «εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω, των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται πως από τη στιγμή που προτίθεται η ίδια να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει τη δική της ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό και ζητά από τις σύμμαχες χώρες συστοιχίες πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το σύστημα Crotale εντάχθηκε στην Πολεμική μας Αεροπορία το 2003 (λίγο πριν τη διεξαγωγή των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δηλαδή) και είναι γαλλικής κατασκευής. Πρόκειται για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει radar έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, radar/Flir εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ. και εκτοξευτή με δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

Τα χαρακτηριστικά του αντιαεροπορικού συστήματος Crotale:

Κατασκευάστρια Εταιρεία: THALES

Συγκροτήματα:

  • 1 Παλμικό Doppler ραντάρ έρευνας στόχων
  • 1 Παλμικό Doppler ραντάρ εγκλωβισμού στόχων
  • 1 Θερμική Camera εγκλωβισμού στόχων

Κάλυψη: 360°

Μέγιστη Εμβέλεια: 20 χλμ

Βλήμα: VT-1

Ταχύτητα: 3,5 Mach

Επιτάχυνση: 35 g

Εμβέλεια: 11 χλμ

Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 6 χλμ

Επάνδρωση: 2 άτομα