Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων, καταβάλλοντας άμεσα τους παρακρατηθέντες πόρους, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποχρεώσεων και των υποβολών των ΟΤΑ, σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΕΔΚΕ, σε ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για περαιτέρω μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2011 και ζητά την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει μέσα στο Γενάρη την τρίτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων της αυτοδιοίκησης, ύψους 214 εκ. ευρώ.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως, θα έπρεπε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, να είχε ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», κάτι που δεν έγινε.

«Παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις και υποσχέσεις, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” και για τα οποία η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει από καιρό την πρόταση, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει εκ νέου να συναντηθεί με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα παραπάνω ζητήματα», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.

Τις επόμενες ημέρες η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων προγραμματίζει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις διαλόγου αιρετών (Αθήνα 27/1, Πάτρα 3/2 και Θεσσαλονίκη 14/2) για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των νέων δήμων, οικονομικά των ΟΤΑ, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καταστατική θέση αιρετών κ.λπ.