Συντονίζονται και κλιμακώνουν τις δράσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι πυκνώνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα προετοιμαζόμενοι για την πιθανή σύγκρουση με την κυβέρνηση, την ώρα που η διορία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση λήγει την Παρασκευή.

Οι μηχανές των τρακτέρ άναψαν από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κατευθύνθηκαν στους μεγάλους οδικούς άξονες ώστε να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς.

Κατά μήκος και σε πολλά σημεία πολιορκείται η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Λάρισα, στη Μαγνησία και στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες με τα τρακτέρ τους περιμένουν απαντήσεις απειλώντας να κόψουν την Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Μετά τους συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών και τελωνείων, ξεκίνησαν ήδη τα μπλόκα στην Εθνική οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην Καρδίτσα και στο Κάστρο Βοιωτίας.

Τα μπλόκα των αγροτών

Τα μπλόκα των αγροτών σήμερα βρέθηκαν στα παρακάτω σημεία από τις 5 μμ:

• Στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας
• Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα
• Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας
• Στις Σέρρες οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων
• Στα Μεγάλα Χωράφια στην Κρήτη αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης

Νωρίτερα το μεσημέρι, οι αγρότες υλοποιώντας τις συλλογικές τους αποφάσεις είχαν προχωρήσει σε ταυτόχρονο κλείσιμο της Εθνικής Οδού σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα.

Οι αντιδράσεις στη δήλωση του πρωθυπουργού

Οι πρώτες, ταυτόχρονες αγροτικές αντιδράσεις, ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία καλούσε τους αγρότες σε διάλογο. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του».

Η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα ήρθε άμεσα. «Δεν θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε χθες», είπε ένας αγρότης.

Στη συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου του Δομοκού βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας σε άμεση συνάντηση στην Αθήνα.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Με τους αγρότες να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να κλιμακώσουν, μέχρι και το συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ, νέα «πυρά» σε βάρος της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε ανοιχτούς δρόμους ούτε ανοιχτό διάλογο. Τολμά να αποκαλεί εκβιαστές τους αγρότες, ενώ κατά την προσφιλή του τακτική είναι αυτός που τους εκβιάζει και τους συκοφαντεί ότι αποζητούν προνομιακή μεταχείριση», είπε η Δώρα Αυγέρη.

«Ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το κόστος παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια; Με τα λιμάσματα; Με τα φυτοφάρμακα; Με τα αναλώσιμα;», είπε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα αγροτικά μπλόκα σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.