Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου πραγματοποίησαν πορεία έξω από την Βουλή, γιατί διαφωνούν με την υπαγωγή της υπηρεσίας τους στην Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα ασχολείται με επιστημονικές δραστηριότητες, που δεν μπορούν να συνεισφέρουμε στο έργο του υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με το άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών» στο οποίο όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης « δεν εξασφαλίζεται η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και δεν γίνεται καμία αναφορά στην εργασιακή κατάσταση του υπηρετούντος ερευνητικού προσωπικού» και προσέθεσε ότι υπάρχουν επίσης ασάφειες «για το ποιες θα είναι οικονομικές και διοικητικές αλλαγές που θα γίνουν μετά την 30η Ιουνίου 2024». Ο κ. Μπούμης έκανε λόγο για ένα «προχειρογραμμένο και καταστροφικό για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι «η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν τεκμηριώνεται ούτε αιτιολογείται στην αιτιολογική έκθεση, γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς διαβούλευση και εποικοδομητικό διάλογο με τη διοίκηση, τους επιστήμονες, και το υπόλοιπο προσωπικό του Αστεροσκοπείου Αθηνών».

Όπως είπε, «ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου, περίπου το 15%, μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, καθώς «οι συντριπτικά περισσότερες, επιστημονικές δραστηριότητες» δεν αφορούν το υπουργείο αυτό.

Από την πλευρά της η Δρ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι «η έρευνα είναι ένα ζήτημα εθνικό και απαιτεί συζήτηση και διάλογο και εξέφρασε τη διαφωνία της «με την απόσπαση του αστεροσκοπείου από τον ερευνητικό ιστό», καθώς τόνισε ότι αυτή θα φέρει «δυσλειτουργίες».

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πορεία: