Εκτός από τις ζωές που χάθηκαν και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα χιλιάδες νεκρά ζώα και τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά αποτελούν «υγειονομική βόμβα» σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως εξήγησε η επιδημιολόγος, Δώρα Ψαλτοπούλου, οι απειλές στις περιοχές που παραμένουν βυθισμένες στις λάσπες, είναι τρεις: οι μολυσματικές ασθένειες, το ενδεχόμενο επιδείνωσης μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις και το ψυχολογικό στρες, το μετατραυματικό σύνδρομο, το άγχος και η κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχει πόσιμο νερό και ασφαλής τροφή, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Γι’ αυτό κάλεσε τον πληθυσμό να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι να ειδοποιηθεί από τις Αρχές ότι υπάρχει αποκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης. «Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και χρησιμοποιούμε νερό μόνο όταν μας πουν οι Αρχές» σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την προσοχή του πληθυσμού εκεί που υπάρχουν νεκρά ζώα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλαπλασιασμό κουνουπιών με τον ιό του Δυτικού Νείλου και κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με γιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετό, κατάπτωση, γαστρεντερικά προβλήματα.