Σηκώστε το χέρι σας αν σας αρέσει να παραγγέλνετε ψάρι στα εστιατόρια, αλλά δεν ξέρετε πώς να μαγειρέψετε σολομό στο σπίτι. Το μαγείρεμα των ψαριών μπορεί να είναι εκφοβιστικό, καθώς είναι σχετικά δύσκολο να καταλάβετε πότε έχει μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να κολλήσει εύκολα στο τηγάνι, ενώ είναι και μια πιο ακριβή πρωτεΐνη για να την χαλάσετε.

Πώς μπορείτε, όμως, να μαγειρέψετε το σολομό σωστά και ποια τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε; Το Bon Appetit δίνει όλες τις απαντήσεις.

Μην αφαιρείτε το δέρμα

Σολομός

Πρώτα απ’ όλα το δέρμα είναι νόστιμο! Έτσι, όταν μαγειρεύετε σολομό, κρατήστε την πέτσα: Παρέχει ένα στρώμα ασφαλείας μεταξύ της σάρκας του ψαριού σας και του καυτού τηγανιού ή της σχάρας. Ξεκινήστε με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω και αφήστε την να γίνει τραγανή. Είναι πολύ πιο εύκολο να περάσετε μια σπάτουλα ψαριού κάτω από το δέρμα του σολομού παρά κάτω από τη λεπτή σάρκα του. Οι μόνες εξαιρέσεις; Θα πρέπει να αφαιρείτε την πέτσα όταν κάνετε ποσέ ή ψήσετε αργά το σολομό -δεν θα γίνει ποτέ τραγανός και θα καταλήξει με μια κολλώδη, δυσάρεστη υφή. Αν θέλετε να το αφήσετε, απλά πετάξτε το πριν το φάτε.

Δεν αρωματίζετε σωστά

Σολομός

Αν θέλετε να κάνετε το σολομό σας στο νερό, μην χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό -είναι μια χαμένη ευκαιρία να προσθέσετε γεύση! Τουλάχιστον, προσθέστε στο νερό λεμόνι ή μισό κεφάλι σκόρδο. Ακόμα καλύτερα, προσθέστε το σολομό σε ξηρό λευκό κρασί. Η εμπλοκή αρωματικών αρωμάτων στη διαδικασία του ποσαρίσματος θα σας βοηθήσει να κάνετε την κουζίνα σας να μυρίζει καλύτερα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Δώστε βάση στην ποιότητα

Σολομός

Όταν βρίσκεστε στον πάγκο με τα ψάρια ή στο ιχθυοπωλείο, εξετάστε προσεκτικά τις επιλογές σας για σολομό. Πρώτα απ’ όλα, μην επιλέξετε την κοιλιά, καθώς είναι αρκετά λιπαρή. Επιπλέον, τείνει να είναι φθηνότερη από τα φιλέτα. Αν προτιμάτε ένα πιο παραδοσιακό κομμάτι -όπως ένα φιλέτο- βεβαιωθείτε ότι παίρνετε κομμάτια που έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Το καλύτερο είναι να ζητήσετε ένα κομμάτι στο κέντρο για ομοιόμορφο πάχος, ώστε να μαγειρεύεται ομοιόμορφα. Η κύρια διαφορά μεταξύ σολομού εκτροφής και άγριας αλιείας είναι η γεύση. Ο άγριος σολομός έχει πιο ζωντανό χρώμα και πιο αλμυρή, έντονη και σύνθετη γεύση από ό,τι ο σολομός εκτροφής.

Δεν ξέρετε πότε είναι έτοιμος

Σολομός

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ελέγξετε το βαθμό ψησίματος. Ο ένας είναι ένα απαλό χτύπημα με το δάχτυλό σας στο κέντρο του φιλέτου, για να δείτε αν το φιλέτο υποχωρεί σε κομματάκια που ξεφλουδίζουν. Θα μπορούσατε, επίσης, να το κάνετε αυτό με ένα πιρούνι, αλλά είναι πιο πιθανό να σπάσει το όμορφο φιλέτο που πρόκειται να σερβίρετε. Αν το αισθάνεστε ζεστό, ο σολομός σας είναι μάλλον έτοιμος -αν είναι κρύος ή μόλις ζεστός, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Τέλος, το μαγείρεμα του σολομού σε μέτρια θερμοκρασία είναι απολύτως εντάξει -θα είναι τρυφερό και ικανοποιητικό, όχι στεγνό.