Το ριζότο είναι ένα απίθανο ιταλικό comfort-food και, παρά τη φήμη του, είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολο στην προετοιμασία του. Είτε σερβίρεται ως δείπνο για δύο άτομα είτε σε ένα μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, ικανοποιεί πάντα τον ουρανίσκο.

Ίσως, όμως, σας τρομάζει η υποτιθέμενη περίπλοκη προετοιμασία του ριζότο και το απολαμβάνετε αποκλειστικά σε εστιατόρια. Κάτι που δεν θα πρέπει πια να αποφεύγετε στο σπίτι, καθώς με αυτές τις πέντε συμβουλές που ακολουούν το σπιτικό ριζότο σας θα είναι καλύτερο και από εστιατορικό!

Ριζότο

Χρησιμοποιήστε συστατικά υψηλής ποιότητας

Τα υψηλής ποιότητας συστατικά είναι το θεμέλιο των καλών αποτελεσμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ρύζι, αλλά και για την παρμεζάνα, τον ζωμό και το λευκό κρασί. Η έντονη γεύση του τυριού που δεν παράγεται μαζικά, ο καλοφτιαγμένος ζωμός (μην χρησιμοποιείτε ζωμό στιγμιαίας παρασκευής) και το αξιοπρεπές κρασί θα αλλάξουν αισθητά το αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε το σωστό ρύζι στο σωστό σκεύος

Το κοντόκοκκο ρύζι παραμένει al dente για περισσότερο χρόνο και περιέχει πολύ άμυλο, το οποίο είναι εν μέρει υπεύθυνο για την κρεμώδη υφή του ριζότο. Οι κατάλληλοι τύποι είναι το Arborio, το Vialone και το Carnaroli. Άλλοι τύποι ρυζιού δεν θα λειτουργήσουν το ίδιο καλά. Μια βαθιά, μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο είναι ιδανική για αυτό το είδος πιάτου, καθώς το ρύζι θα πρέπει να σιγοβράζει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να καίγεται.

Ριζότο

Χρησιμοποιήστε ζεστό ζωμό

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να ζεστάνετε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα και να τον διατηρήσετε εν τω μεταξύ ζεστό. Για την τέλεια συνοχή, είναι σημαντικό να προσθέτετε τον ζωμό σταδιακά και μόνο όταν το ρύζι έχει απορροφήσει πλήρως τα υγρά της τελευταίας προσθήκης. Με κρύο ζωμό, διακόπτετε τη διαδικασία μαγειρέματος και προκαλείτε «σοκ» στο ρύζι. Με αυτόν τον τρόπο, το ριζότο σας δεν θα αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

Ριζότο

Ανακατέψτε, ανακατέψτε, ανακατέψτε

Το ριζότο πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς. Το συνεχές ανακάτεμα εξασφαλίζει ότι οι κόκκοι του ρυζιού απελευθερώνουν το άμυλό τους. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να κάνετε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, χωρίς, ωστόσο, να ξεχάσετε να το ανακατεύετε πού και πού.

Μην είστε φειδωλοί με το βούτυρο ή την παρμεζάνα

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην είστε φειδωλοί με το βούτυρο ή την παρμεζάνα, καθώς και τα δύο στοιχεία προσθέτουν γεύση και δίνουν στο ριζότο τη σωστή υφή και συνοχή.