Στην καπνιστή οσμή και γεύση στα ψητά δύσκολα μπορεί κανείς να πει όχι, καθώς ξυπνά όλες τις αισθήσεις. Το κάπνισμα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη τεχνική του μπάρμπεκιου και οφείλει να γίνει σωστά για να αποδώσει τα μέγιστα…

Η καπνιστή γεύση δίνεται στο ψητό από τα αρωματικά ξύλα καπνίσματος, τα οποία διαπερνούν το κρέας με την οσμή του καμένου. Τέτοια ξύλα καπνίσματος κυκλοφορούν στην αγορά ένα σωρό, σε πολλές γεύσεις για να διαλέξεις.

Οι ειδικοί μας λένε πως καλό είναι να αποφεύγουμε τα κωνοφόρα, επιλέγοντας μηλιά, οξιά, σφένδαμο κ.λπ.

Δύο από τις δημοφιλέστερες γεύσεις είναι το hickory, το οποίο είναι ιδανικό για το χοιρινό κυρίως, αλλά και τα πουλερικά και τα ψάρια. Το δεύτερο είναι το mesquite, το οποίο συναντάται επίσης στην ελληνική αγορά, και είναι απολύτως κατάλληλο για μοσχαρίσιο κρέας.

Αν πάμε πάντως για την απόλυτα καπνιστή γεύση, τότε τα ξύλα φρούτων χρειαζόμαστε, όπως μηλιά και κερασιά, που χαρίζουν απίθανη γεύση σε χοιρινά, κοτόπουλα και ψάρια. Και βέβαια υπάρχει πάντα και ο σφένδαμος…

Η τεχνική του καπνίσματος είναι εύκολη. Μουλιάζουμε τα ξύλα καπνίσματος (μια χούφτα αρκεί) σε παγωμένο νερό από 30 λεπτά ως μία ώρα. Τα τοποθετούμε κατόπιν ή στο ειδικό δοχείο (κουτί) καπνίσματος ή σε ένα αλουμινόχαρτο που έχουμε φτιάξει «φάκελο», ανοίγοντας τρύπες στο πάνω μέρος του, ώστε να διαφεύγει ο καπνός.

Τοποθετούμε τα ξύλα πάνω στα ζεστά κάρβουνα και περιμένουμε γύρω στα 10 λεπτά για να ξεκινήσει το κάπνισμα.