Υλικά

Την ξέρουμε περισσότερο ως εικόνα, από τις τόσες χολιγουντιανές ταινίες, παρά ως γεύση. Για τη σάλτσα κράνμπερι ο λόγος, το απαραίτητο συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι της Γιορτής των Ευχαριστιών. Είναι όμως μια φανταστική γλυκόξινη σος που ξυπνά πουλερικά και χοιρινά, συνοδεύοντας ιδανικά κάθε πιάτο που τα περιέχει και χαρίζοντας άφθονες δόσεις νοστιμιάς. Και χρώματος. Σάλτσα από κράνα είναι ουσιαστικά, κι έτσι δεν είναι ακριβώς και τόσο εξωτική. Κρανιές έχουμε και στον τόπο μας εξάλλου και τον καρπό τους αναζητάμε. Είτε φρέσκο σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ είτε κατεψυγμένο. Ο τρόπος παρασκευής της είναι μάλιστα πανεύκολος και γρήγορος, σε 10 λεπτά είναι έτοιμη! Ζεσταίνουμε λοιπόν σε μια κατσαρόλα 350 γραμμάρια κράνα, 1 κούπα καστανή ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, λίγα γαρίφαλα (τα μπαχαρικά), μια πρέζα αλάτι και μια κούπα νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μειώνουμε κατόπιν τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό, μαγειρεύοντας χωρίς καπάκι για 5-6 λεπτά. Και ανακατεύουμε συχνά. Προσθέτουμε κατόπιν ένα μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους. Κάπου 4-5 λεπτά μετά, τα κράνα θα έχουν ανοίξει και η σάλτσα θα έχει αρχίσει να ομογενοποιείται, έχοντας μια υφή σαν αραιή μαρμελάδα. Τότε τη βγάζουμε από τη φωτιά, πριν δέσει καλά. Τη βάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, ώστε να παγώσει και να σφίξει κι άλλο. Όταν έχει κρυώσει, είναι έτοιμη για σερβίρισμα…