Παραδοσιακά θα βρούμε συνταγές για φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά. Η συγκεκριμένη αποτελείται από 9 υλικά, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά η ζάχαρη. Ένα κομμάτι της, συνοδεία ενός φρέσκου φρούτου, είναι ένα εξαιρετικό και ισορροπημένο δεκατιανό ή απογευματινό για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά (1 μεγάλο ταψί)
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα μέλι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- ¾ κ.γ. κανέλα
- ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
- ½ κούπα ξανθές σταφίδες
- 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού.
- Βήμα 2: Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι με το μέλι μέχρι να πάρει ρευστή μορφή το μείγμα και προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα. Χτυπάμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Βήμα 3: Στο μείγμα προσθέτουμε διαδοχικά με τυχαία σειρά το αλεύρι, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες, ανακατεύοντας καλά.
- Βήμα 4: Επιλέγουμε ένα ταψί 26 εκ., το αλείφουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα μας.
- Βήμα 5: Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
- Βήμα 6: Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε την πίτα.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 230 kcal
- Υδατάνθρακες: 26,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,1 γρ.
- Λιπαρά: 9,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI