Παραδοσιακά θα βρούμε συνταγές για φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά. Η συγκεκριμένη αποτελείται από 9 υλικά, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά η ζάχαρη. Ένα κομμάτι της, συνοδεία ενός φρέσκου φρούτου, είναι ένα εξαιρετικό και ισορροπημένο δεκατιανό ή απογευματινό για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά (1 μεγάλο ταψί)

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • ¾ κ.γ. κανέλα
  • ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • ½ κούπα ξανθές σταφίδες
  • 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού.
  • Βήμα 2: Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι με το μέλι μέχρι να πάρει ρευστή μορφή το μείγμα και προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα. Χτυπάμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  • Βήμα 3: Στο μείγμα προσθέτουμε διαδοχικά με τυχαία σειρά το αλεύρι, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες, ανακατεύοντας καλά.
  • Βήμα 4: Επιλέγουμε ένα ταψί 26 εκ., το αλείφουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα μας.
  • Βήμα 5: Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
  • Βήμα 6: Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε την πίτα.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 230 kcal
  • Υδατάνθρακες: 26,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,1 γρ.
  • Λιπαρά: 9,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,9 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI