Το φαγόπυρο, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες που αγγίζει το 13%. Παράλληλα, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Πληθώρα επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν τη θετική επίδρασή του στην υγεία. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 100 γρ. φαγόπυρου ημερησίως σχετίζεται με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη και υψηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, το φαγόπυρο φαίνεται πώς συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, με έρευνες να συνδέουν την κατανάλωσή του με μειωμένα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.
Υλικά (10–13 κομμάτια)
- 3 μπούτια κοτόπουλου (περίπου 300–350 γρ.)
- 250 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά
- 200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 αβγό και 2 ασπράδια
- 30 γρ. βρώμη
- 20–25 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
- 50 γρ. νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- σουσάμι (για την επικάλυψη πριν από το ψήσιμο)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ψήνουμε τα μπούτια κοτόπουλου στον φούρνο. Αφού ψηθούν, τα καθαρίζουμε από τα κόκαλα και τα λίπη, κρατώντας μόνο το ψαχνό.
- Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αβγό, τα ασπράδια, το γιαούρτι, το νερό και το ελαιόλαδο.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε την πιπεριά, τη γραβιέρα, τη βρώμη και τις νιφάδες φαγόπυρου. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ανθότυρο και το ψαχνό από το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε ξανά.
- Βήμα 4: Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα την επιφάνεια.
- Βήμα 5: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 25–30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 241 kcal
- Υδατάνθρακες: 18,0 γρ.
- Πρωτεΐνη: 26,9 γρ.
- Λιπαρά: 10,5 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI