Στα 300 από 500 ευρώ μειώνεται τελικά το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιπρόσθετα της έκτασης εισφοράς που θα επιβληθεί στα εισόδημα νομικών και φυσικών προσώπων.

Από το 2012 και μετά όμως το τέλος θα κλιμακώνεται στα 400 και 500 ευρώ ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο τελικό κειμένου του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμους σχεδίου που κατατέθηκε χθες στην βουλή από τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλο.

Ειδικότερα:

• Για το 2011: το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά
• Από το 2012 και μετά: Το τέλος επιτηδεύματος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ σε όσους έχουν την έδρα τους σε μεγάλες πόλεις (με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων) ενώ για τις μικρότερες θα είναι 400.

Οι επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται με επιπλέον 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που έχουν, ενώ το τέλος θα περιορίζεται αναλογικά όταν γίνεται διακοπή του επαγγέλματος μέσα στη χρονιά.
Εξαιρούνται από την πληρωμή, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωρία με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Ακόμη, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος καθώς και όσοι έχουν λιγότερα από 3 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη (65 έτη).