E-αποδείξεις: Πρεμιέρα για το νέο καθεστώς, τι αλλάζει από το 2020

Στο κυνήγι τους μπαίνουν οι φορολογούμενοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:46
02/01/2020
E-αποδείξεις: Πρεμιέρα για το νέο καθεστώς, τι αλλάζει από το 2020
28
loading

Το κυνήγι των αποδείξεων ξεκινούν οι φορολογούμενοι, καθώς από σήμερα θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις από συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών καρτών ίσες με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους.

Ειδικότερα, από την Πρωτοχρονιά όλα αλλάζουν, καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι, αφού όλα τα εισοδήματα, απ’ όλες τις πηγές, θα προστίθενται και το 30% του συνολικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το επόμενο έτος να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους ή τουλάχιστον αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 67.000 ευρώ και άνω θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει e-αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (9.000-7.000) θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση e δαπανών

 • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
 • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
 • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
 • Οι φυλακισμένοι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Ραλφ

  Με λίγα λόγια: Πάνε να καταργήσουν το Χρήμα το αληθινό σε Ελλάδα και μετά σε όλοι την EU. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο έτσι και αλλιώς. Κάνουν πειράματα, αν πετύχει θα εφαρμοστεί παντού. Μια κοινωνία χωρίς Ρευστό χρήμα είναι τελειωμένη Σκλαβωμένη.

 2. avatar greg

  στη Γερμανια ...ολοι πληρωνουν cash οπου κ να πας θα το δεις αυτο....γιατι ααααραααγεεεεεεε...?
  και σιγουρα οχι γιατι εκει δεν υπαρχει φοροδιαφυγη.....
  Κυριακο παλι δεν μας τα λες καλα.....

 3. avatar Γιάννης1111

  Μου το έκοψες το κουστουμάκι χωρίς καν να με γνωρίζεις... Σαν τον Σταϊκούρα ένα πράγμα... Είμαι αρκετά λιτός εργένης. Δεν θα αναλύσω παραπάνω το πώς τα βγάζω πέρα σε ένα νοικοκυριό του ενός με έξοδα αρκετά χαμηλότερα από αυτά που αναφέρεις, λόγω προσωπικών κολλημάτων και ανασφαλειών. Πες με και μίζερο. Ποσώς με ενδιαφέρει. Από τη δική μου σκοπιά το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται εφάμιλλο ενός κουρέματος καταθέσεων, μόνο που αντί αυτό να γίνεται εφάπαξ, γίνεται στο ετήσιο περίσσευμα (αν αυτό υπάρχει και δεν είναι κάτι πλασματικό λόγω της ύπαρξης κάποιου δανείου). Εφόσον θέλουν να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, υπάρχει λύση από τη στιγμή που κάθε συναλλαγή με κάρτα καταλήγει ηλεκτρονικά στην εφορία. Αν εφαρμοστεί, ούτε υπερφορολόγηση θα υπάρξει αλλά ούτε και φοροδιαφυγή, γιατί τα πάντα θα είναι ΔΙΚΑΙΑ. Ξαναδιάβασε το post του Αυγολέμονου (τι nickname και αυτό!) πιο πάνω για να δεις πώς γίνεται. End of story από μένα.

 4. avatar Γιάννης1111

  Είμαι μισθωτός με μέσο εισόδημα για την Ελληνική πραγματικότητα. Από αυτούς που θα έχουν ετήσιο όφελος 17 ολόκληρα ευρώ ετησίως από την αναδιαμόρφωση των φόρων εισοδήματος για το 2020. Πληρώνω το 100% των υποχρεώσεών μου με κάρτα, όμως τα έξοδα αυτά το 2020 δεν θα φτάσουν για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που πρέπει να καλυφθεί. Αποτέλεσμα; Η αποταμίευση που θα μου απομείνει στο τέλος του έτους, από τον μισθό που μου φορολογήθηκε στην πηγή, θα ξαναφορολογηθεί. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι η ελάφρυνση την μεσαίας τάξης που ευαγγελίζεται η ΝΔ... Το ποσό λοιπόν που θα απομείνει μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το 30% θα "επενδυθεί" σε εισαγώμενα προϊόντα, με ειλικρινή πρόθεση να διαταραχθεί, στο ελάχιστο που μου αναλογεί, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, και ας κρατήσει τον ΦΠΑ, που ούτως ή άλλως θα έπαιρνε, να τον χαίρεται. Αυτές οι πολιτικές που ωθούν στην κατανάλωση είναι ωφέλιμες αν παράγεις κάτι ώστε να ανακυκλώσεις το χρήμα στη χώρα σου... Αν δεν παράγεις αυτά τα χρήματα πάνε σε εισαγωγές...

  1. avatar kyrik

   Φίλε μου εσύ δεν είσαι μεσαία ταξη, είσαι ανωτάτη τάξη και βάλε. Αν όλες σου οι υποχρεώσεις, που τις πληρώνεις- όπως λές- όλες με κάρτα, είναι λιγότερες από το 30% του μισθού σου - έχοντας τη δυνατότητα να αποταμιεύεις κάθε μήνα το 70% του μισθού σου-αυτό σε καθιστά προνομοιούχο μισθωτό με υψηλότατο μισθό και φυσικά δεν έχεις καμία ανάγκη ελάφρυνσης συγκριτικά με την πλειοψηφία των μισθωτών. Εκτός και αν όλα όσα μας λες είναι παραμύθια.

   1. avatar Γιάννης1111

    Αν ένας υπάλληλος των 1400-1500 καθαρών με στεγαστικό σας φαίνεται ανώτατη τάξη, έχετε πολύ κοντούς αρίζοντες αγαπητέ...

    1. avatar kyrik

     Ακριβώς επειδή δεν έχω κοντούς ορίζοντες έγραψα αυτά που έγραψα. Τώρα αν εσύ μπορείς και καλύπτεις όλες σου τις μηνιαίες οικογενειακές ανάγκες ( φαγητό, φως, νερό, τηλέφωνα κοινόχρηστα κλπ) με 450 ευρώ το μήνα (1500×30%), να πληρώνεις το στεγαστικό σου και να κάνεις και αποταμίευση και όλα αυτά με 1500 καθαρά το μήνα, τότε, αν δεν έχεις αλλη οικονομική βοήθεια, πχ από γονείς, ή άλλης μορφής εισοδήματα, θα επαναλάβω ότι μας λες παραμύθια.

   2. avatar NikosΓ

    Υπάρχει και η περίπτωση να πληρώνεις απο το εισόδημα το 50% σε στεγαστικο δάνειο που δεν υπολογίζεται σαν εξοδο.

    1. avatar kyrik

     Μπορεί, αλλά πες μου σε παρακαλώ, ξέρεις πολλούς μισθωτούς που έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν έστω το 20% του μισθού τους?

     1. avatar Γιάννης1111

      Πολλούς/ές από 30 μέχρι 40 με ανώτατη μόρφωση και απολαβές της τάξης των 1500-2000 που δεν έχουν κάνει ακόμη δική τους οικογένεια. Και στην τελική θα πρέπει να σου δώσει λογαριασμό τι κάνει ο καθένας με τα χρήματα που κερδίζει τα οποία έχουν ΗΔΗ φορολογηθεί;

 5. avatar Κολοκυθια με τη ριγανη

  Τα επαγγελματα που φοροδιαφευγουν θα εξακολουθησουν να φοροδιαφευγουν.Το προβλημα δεν υφισταται μετα φυσικα καταστηματα οπου ανα πασα στιγμη μπορει να γινει επιτοπιος ελεγχος απο ελεκτες.Ολα τα καταστηματα απο σουπερ μαρκετ εως καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων απαντες κοβουν αποδειξεις.Το προβλημα υφισταται με ολα αυτα τα επαγγελματα στα οποια η συμφωνια γινεται κατω απο το τραπεζι τοσα με αποδειξη τοσα χωρις.Και αυτο συμβαινει απο τοτε που καταργηθηκαν οι φορολογικες εκπτωσεις προς τον καταναλωτη που σου εδιναν κινητρο να ζητας αποδειξη απο τους παντες (υδραυλικους,γιατρους,φροντιστηρια κλπ).Αυτο που κανει η κυβερνηση εχει μοναδικο στοχο να φορολογησει τον καταναλωτη αν δεν καταφερει να συγκεντρωσει το 30%.Δλδ ο βασικος δηθεν στοχος που ειναι η καταπολεμηση της φοροδιαφυγης ειναι στην ουσια ...κολυθια μετα ριγανεως.Αυτατα εχουμε επισημανει αρκετες φορες.Φαινεται ομως οι ανθρωποι του οικονομικου επιτελειου εχουν μπαμπουγερους στον εγκεφαλο και αδυνατουν να εστιασουν στη πραγματικη εστια οπου γενναται η μεγαλη φοροδιαφυγη βαζοντας τον κοσμακη να πληρωνει προστιμα 30% αν δεν μπορει να συγκεντρωσει τις υποχρεωτικες συναλλαγες με καρτα.

 6. avatar Αυγολέμονος

  Διαβάζω σχόλια επί σχολίων χωρίς όμως κανένας να ξέρει πως λειτουργεί ΣΩΣΤΑ η όλη φάση με το πλαστικό χρήμα,πως γίνεται φορολογία εισοδήματος και επί ποιού ποσού ακριβώς.
  Π.χ στην Αμερική αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει 40.000 δολλάρια ετήσιο εισόδημα και μέχρι τέλους του έτους έχει ξοδέψει τα 35.000 δολλάρια,τότε το κράτος του φορολογεί τα υπόλοιπα 5.000 (μόνο για αυτό το έτος κι όχι ξανά του χρόνου) που έμειναν στην τράπεζα μιας και τα υπόλοιπα 35.000,τα επέστρεψε ξανά στην αγορά.Αυτά είναι κόλπα μάγκες,να κάνεις αγορές με πλαστιό χρήμα ακόμα και για την φρατζόλα το ψωμί που παίρνεις κι όχι αυτές οι μπούρδες που ψηφίζετε.Μας φορολογείται στο τέλος του χρόνου για όλο το εισόδημα και μας λέτε κι από πάνω,"αν δεν κάνεις 30% αγορές με πλαστικό χρήμα στο εισόδημα που έβγαλες (που ήδη σε έχω φορολογήσει γι`αυτό),θα φας και πρόστιμο" !!!.Φωστήρες λέμε.

 7. avatar Klwtsasa

  Μα πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να εξαληφθεί η φοροδιαφυγή από την Ελλάδα;;;

  .. να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας..

 8. avatar ΕΤ

  Αν έχουμε όμως συμπληρώσει το 100% του εισοδήματος μας σε ηλεκτρονικές πληρωμές γιατί δεν μας απαλλάσσουν απο φόρο; Αφού δουλεύουμε για να πληρώνουμε, τίποτε δε μένει...

 9. avatar ΝΑΥΤΙΚΟΣ

  ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ 7 ΚΑΙ 8 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ?

  1. avatar filipt1

   την καρτα την εχει η συζυγος,οποτε μια η αλλη

 10. avatar Αρης. ..θεσσαλονικη

  ..ετσι .!!!.να γινει κ άμεση σύνδεση με λογ/σμους τραπέζης κ να αφαιρείται αυτόματα ο φόρος για κράτος. (Θα υπάρξει λίγο πρόβλημα σε λογαριασμούς απο λουλουδούδες χαχα αλλά θα ...ξεπεραστεί )

 11. avatar Αναρρωτιέμαι

  Το μέτρο είναι σωστό, για να παταχθεί η φοροδιαφυγ. Δεν πρόκειται όμως αυτό να συμβεί, όσο η πληρωμή με κάρτα δεν γίνει απόλυτα γενικευμένη. Τα σούπερ μαρκετ, οι λογαριασμοί κλπ. δεν είναι τομείς που φοοδιαφεύγουν. Ένα εστιατόριο θα αναγκαστεί να κόψει απόδειξη και δεν θα κρύψει την είσπραξη. Αλλά υδραυλικοί κλπ. θα συνεχίσουν να τα παίρνουν μαύρα και να μην αποδίδουν φόρο.

  1. avatar john greek

   αρκετοί επαγγελματίες δεν λογαριάζουν τίποτα χρεώνουν την κάρτα και δεν βγάζουν απόδειξη ....
   έτσι άπλα

 12. avatar αλιευς

  Μην χασετε... μονο προβληματα βαζετε στον κοσμο

  1. avatar Cyber αγόρι μου εσύ

   Φαντάζομαι ότι εσύ είσαι μανούλα στον υπολογιστή, στο Play station, στα κολπάκια του κινητού σου, αλλά όταν είναι να πληρώσεις με κάρτα-που δεν έχει να κάνεις απολύτως τίποτα- δυσκολεύεσαι.

  2. avatar iojik

   Μόνο. Προβλήματα και ταλαιπωρία. Αυτή είναι η ελλάδα. Τίποτε άλλο

   1. avatar Ταλαιπωρία

    Εσύ μάζευε αποδείξεις στο καλάθι. Α, και φύλαγέ της για πέντε χρόνια, μην σου ζητηθούν από την Εφορία..... Διασκεδαστικό. Καμία ταλαιπωρία.....

  3. avatar Απάντηση

   Αντίθετα, το ρευστό χρήμα είνια μιας άλλης εποχής. Επιτέλους, ας γίνουμε μια οργανωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Κανένα πρόβλημα να πληρώνεις με κάρτα. Πιο εύκολο.Ούτε περιμένεις σε ΑΤΜ να σηκώσεις χρήματα (να καταργηθούν κι αυτά κάποια στιγμή, να σταματήσουν κι οι κλοπές), ούτε να ψάχνεις για ρέστα, ούτε να κουβαλάς χρήματα επάνω σου και να είσαι εύκολο θύμα.

   1. avatar Το όνομά μου

    Ευρωπαϊκή χώρα;; ποια ευρωπαϊκή χώρα; Σαν την Γερμανία ας πούμε που οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται με μετρητά κατά 75%?

    1. avatar kyrik

     Μόνο που στη Γερμανία η φοροδιαφυγή είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η φοροδιαφυγή είναι βασικό μέλημα κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

     1. avatar αλιευς

      Ακομα να καταλαβεις πως ζεις για να πληρωνεις φορους??? Εγω εχω χασει τον λογαριασμο πλεον

     2. avatar kyrik

      Συμφωνώ ότι πληρώνω υπερβολικούς φόρους και εγώ και εσύ και πολλοί άλλοι, αλλά γιατί νομίζεις? Για να καλύψει το κράτος αυτά που δεν πληρώνουν κάποιοι άλλοι με τις κομπίνες τους. Δυστυχώς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που συνδέεται με το γεγονός ότι η κομπίνα είναι στοιχείο του DNA του Έλληνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει