Αναστάτωση για το Airbnb, αντιδρούν οι ιδιοκτήτες για τους περιορισμούς

Απορρίπτουν τα σε βάρος τους μέτρα γιατί οδηγούν «σε παύση δραστηριότητας ή φοροδιαφυγή»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:11
06/03/2019
Αναστάτωση για το Airbnb, αντιδρούν οι ιδιοκτήτες για τους περιορισμούς
15
loading

Σε συντονισμό των δράσεών τους, προκειμένου να εκπροσωπούν με μία φωνή τα συμφέροντα του κλάδου τους, προχωρούν τρεις σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, με φόντο και την ενεργοποίηση «περιοριστικών μέτρων» σε βάρος τους από την κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟΔΙΑ, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων- κατοικιών ΣΙΕΕΔΚΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α προχωρούν με κοινή πορεία, ατζέντα και δράσεις, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων την πάγια θέση τους να μην δεχτούν κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς, καθώς, όπως λένε, «προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας μας είτε σε φοροδιαφυγή».

Η απόφαση για τη σύσταση κοινού μετώπου ελήφθη σε συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και ενόψει της σύστασης επιτροπής εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού, με σκοπό τη λήψη μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.

Αίτημα των εκπροσώπων, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΜΙΔΑ, είναι να συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής αυτής για να μην υπάρξει «ερήμην καταδίκη τους». Αναφορικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η απάντησή τους είναι πως τα μέτρα λήφθηκαν σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ κλπ., ενώ στην Αθήνα απλώς ανακαινίζονται και αξιοποιούνται χιλιάδες κενά και αδιάθετα ακίνητα, «για μια δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος όλης της οικονομίας και της κοινωνίας», όπως λένε.

Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι οι πάγιες θέσεις που θα καθορίζουν τις κινήσεις τους από εδώ και στο εξής είναι:

1. Δεν δεχόμαστε κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς καθώς προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας μας είτε σε φοροδιαφυγή.

2. Είμαστε έτοιμοι με κοινές θέσεις να υποστηρίξουμε τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πολιτεία, στους αρμόδιους φορείς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διοργανώσουμε από κοινού δράσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.

3. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ακολουθούμε τους νόμους που έθεσε η πολιτεία και να υποστηρίξουμε το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής εκδίδοντας ΑΜΑ για όλα τα ακίνητα που διαθέτουμε στις πλατφόρμες.

Κλείνοντας τέλος αποδίδουν το αρνητικό κλίμα σε «παράγοντες αντίθετων συμφερόντων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Npn

  Καλημέρα σε όλους,για την ιδιοκτησία του καθενός που έχει κάποιο ακίνητο κ τον επιβαρύνει με τόσους φόρους εκτιμώ οτι χρειάζεται να έχει την ελευθερία της επιλογής για το πως θα το αξιοποιήσει.
  Επίσης, δεν θυμάμαι ποτέ να έχει γίνει τόση φασαρία για πολλούς ιδιοκτήτες που έπεφταν θύματα απατεώνων που ενοικίαζαν τα ακίνητα τους σε ανθρώπους στρατηγικού ς κακοπληρωτες οι οποιοι για να φύγουν πλήρωνες τα μαλλιά της κεφαλής σου (χρήματα, χρόνο, αγχωτική διαδικασία) με τον κίνδυνο πάντανα σου καταστρέψουν τελείως το ακίνητο σου.
  Επισης είναι πολύ όμορφο κ συνεισφέρει πολλαπλώς στην οικονομίαπου πολλά διαμερίσματα αναβαθμίζονται. Τέλος οι γειτονιές σίγουρα με τα τοπικά καταστήματα παίρνουν βαθιές οικονομικές ανάσες.Εκτός αν θέλουμε να γυρνάμε πίσω όπου θα επικρατεί ο σκοταδισμός κ η δεισιδαιμονία.

 2. avatar Μανώλης 35

  Να μπουν αυστηρα κριτήρια επιτέλους! 50% φορολογια για να φύγουν οι μισοί από το airbnb, να ανασανουμε. 500 € τα δυαρια στο Κουκάκι. Υπάρχει ή δεν υπάρχει κράτος σε αυτή την χώρα.

  1. avatar Dasparil

   σωπα ρε φιλε? με τοσους φορους που εχουν βαλει στα ακινητα εσυ θες να πεις και τι να τα κανουν οσοι τα χρονια που σπαγατε πιατα σε μπουζουκια δεν τα εκαναν ισωμα αλλα σπιτια .

   1. avatar ARchdo_342

    Άσε μας ρε φίλε έχετε μπει πίσω από φτηνές δικαιολογίες και γυρνάτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, όλος ο κλάδος του τουρισμού(τομέας διαμονής) έχει πληρώσει αυτήν την αναστάτωση με αυτήν την κωλοσελίδα, άτομα, οικογένειες που έχουν πάρει ΆΔΕΙΑ για να ανοίξουν ξενοδοχεία κτλ. και πλέον δεν έχουν πελατεία και είναι έτοιμοι να κλείσουν σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα. Αυτοί και φορολογούνται και είναι η δουλειά τους και προσπαθούν να επιβιώσουν τώρα, και εσείς που ΠΆΛΙ λεφτά θα παίρνετε επειδή θα ενοικιάζετε σε άτομα, ΠΆΛΙ έσοδα θα έχετε, ουσιαστικά γκρινιάζετε γιατί απλά δεν παίρνετε ΤΌΣΟ πολύ χρήμα με τον άλλο τρόπο. Γιαυτό σας κάθετε ¨βαρύ¨, να αρπάξετε θέλετε και τίποτε άλλο, σπίτια έχω και εγώ και ξέρω από φορολογίες και τα σχετικά, όλα αυτά είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. ΑΡΠΑΧΤΉ είναι η λέξη που απλά περιγράφει όλο αυτό που συμβαίνει, και είναι σε βάρος όλων των υπολοίπων. Κάνετε πλέον δύσκολη την μετακίνηση πληθυσμού που θέλουν να έρθουν για δουλειά και να μείνουν σε ένα μέρος, με αποτέλεσμα τον κλάδο της βιομηχανίας της Ελλάδος να την χτυπάτε και σε άλλο σημείο σε περίοδο που ακόμα δεν έχει ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Μην γυρίσω να αναλύσω και για την νέα γενιά που έχει σκοτωθεί για ακόμη μια φορά, μέσω αυτής της κατάστασης

   2. avatar Μανώλης 35

    35 ετών είμαι και δεν έχω πάει ποτέ στα μπουζούκια. Ότι μπαρούφα σου ρθει την πετάς. Να γίνουμε ευρωπαϊκή πόλη που εφαρμόζει ρυθμίσεις, δεν γίνεται να έχεις μισθό 800€ και να πληρώνεις νοίκι 400€.

 3. avatar Mich M

  Η υποκρισία του κράτους το οποίο εξυπηρετεί μια
  ζωή μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες και μόνο δεν είχε ποτέ όρια και τα τελευταία χρόνια ούτε προσχήματα . Είναι τουλάχιστον φασιστικό να λες ότι βραχυχρόνια θα ενοικιαζεις το σπίτι σου 60 ή 70 ή 90 μέρες , ενώ επιτρέπεις ασυστολα το all inclusive το οποίο έχει καταστρέψει το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές τα τελευταία 15+ χρόνια . Αν είναι έτσι βάλτε περιορισμό και σε όλα τα μίνι μάρκετ - σουβενίρ - ταβέρνες - καφέ - κλάμπ να ανοίγουν μόνο 60 μέρες το χρόνο να κλείσουν κι αυτά ! Χτηστε και μια Ακρόπολη μια Κνωσσό ένα Λευκό Πύργο και θάλασσες μέσα στα ξενοδοχεία να μη ξαναβγούν ποτέ από κει !! Εύχομαι οι ενώσεις αυτές να κερδίσουν τον αγώνα κατά των φασιστών μεγαλοξενοδόχων που κάνουν αντιεργατικα όργια έχοντας τίς νέες γενιές ( και πτυχιούχους ) να δουλεύουν 12ωρα όλο το καλοκαίρι άρεπα !! Χώρια τις καθημερινές προσβολές που βιώνουν εκεί μέσα

 4. avatar Ελ Απ

  Τωρα που βρηκαμε παπα... ας θαψουμε καμια 40αρια! Σπιτι για σπιτι δεν εμεινε!!! Ενοικιαζομενα κι Αγιος ο Θεος!!! Κι αυτοι που ψαχνουν στεγη, τι? Και χανονται και θεσεις εργασιας! Χα! Μας πείσανε! Τους νοιαζει λεει η φοροδιαφυγη!!!!

 5. avatar ΔΡ

  Το airbnb φέρνει λεφτά στη χώρα από το εξωτερικό και τζίρους στα μικρομάγαζα. Μην υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των all inclusive ξενοδόχων που παίρνουν την προμήθειά τους στο εξωτερικό (ξένη τράπεζα) και εδώ δηλώνουν μόνο τα αναγκαία.

 6. avatar Αφήστε την αγορά

  Να ρυθμιστεί μόνη της.Τοσο καιρό κλαίγεστε που πέφτουν οι τιμές και τώρα πάλι κλαίγεστε.Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να βάζει όρους σε μια παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη οικονομία.Ειναι μια ευκαιρία να ομορφύνει η Αθήνα και να φτιαχτούν όλα αυτά τα ερείπια που φοβάσαι να περάσεις απο δίπλα.Μην την πετάξετε κι αυτή με κομμουνιστικούς νόμους του 1919 και άχρηστη τρελή φορολογία για να τρώνε οι ημέτερον και μόνο.Δεσμευτειτε ότι όλοι οι φόροι θα πάνε στην ανοικοδόμηση των περιβάλλον των χώρων,πεζοδρομίων,φωτισμού κλπ.ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ 2020.

 7. avatar gataki

  Κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά... στην Αγγλία έχουν τους φοιτητές και τα ενοίκια είναι στα ύψη ... στην Ρώμη και φοιτητές και τουρίστες τα ίδια τα ενοίκια στα ύψη είναι ... δεν μπορείς να πεις σε ένα ιδιοκτήτη τι να κάνει το ακίνητο που έχει ... μπορείς να του ανεβάσεις την φορολογία αλλά να του απαγορεύσεις να το ενοικιάζει κανονικά η βραχυπρόθεσμα δεν μπορείς ... δεν είναι δημοκρατικό ... είναι σαν να σου λένε εσένα τι να κάνεις τα μαλλιά σου μακριά η κοντά ... ότι θες τα κάνεις αφού δεν ενοχλείς κανένα ... γούστο σου και καπέλο σου .. θες να βρουν εύκολα σπίτι οι φοιτητές και οι φτωχοί? υπάρχει λύση ... αυτός που θα επιλέξει να ενοικιάσει σε φτωχό και φοιτητή να έχει φοροαπαλλαγή ... τα απαγορεύεται και κτλ μόνο σε καθεστώτα τύπου Πινοσετ και Σταλιν περνούσαν δεν περνάνε πια ...!!!

 8. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Πολλά airbnb ακριβά ενοίκια

 9. avatar Έλεος!

  Το κράτος είναι για να παρεμβαίνει στο αλληλοφάγωμα των πολιτών του
  λόγω οικονομικού φιλελευθερισμού. Άμεσα διευθέτηση λοιπόν του ανωτέρω
  θέματος μην τους πάρει και τους σηκώσει όλους στις εκλογές.

 10. avatar Και έτσι

  πρέπει να γίνει! Γιατί ο καθένας που έχει ένα μικρό διαμέρισμα, διώχνει τον ενοικιαστή, του φτιάχνει το διαμέρισμα το rbnb και πάει την τιμή στα ύψη! Κανενας δεν έχει όφελος! Ούτε αυτοί που ψάχνουν σπίτι και δεν βρίσκουν (γιατί τα ενοίκια είναι απλησίαστα) ούτε τα ξενοδοχεία (γιατί χάνουν πελάτες και θα κλείσουν στο τέλος), ούτε και οι ιδιοκτήτες (αφού τα ποσά που μαζεύουν θα τα πληρώνουν δίπλα και τριδιπλα)! Για αυτό, ταπεινοί ιδιοκτήτες, αφήστε το εφήμερο κέρδος και νοικιαστε τα σπίτια σας σε οικογένειες, με ανθρώπινο ενοίκιο, που θα σας παρέχουν και σταθερό εισόδημα! Με αρπακολιες δεν σώθηκε πότε κανείς! Μην τραυματίζετε το τελευταίο που έχει απομείνει στην Ελλάδα, τον τουρισμό!

 11. avatar Χαχα

  Airbnb: Αυτο το άναρχο συστημα οχι μονο ειναι εις βαρος των επαγγελματιών ξενοδόχων αλλα συγχρόνως συντελεί στο να μη μπορούν οι ελληνες να βρουν σπίτι για την οικογένεια τους η με παρα πολυ ακριβά ενοίκια που ειναι απλησίαστα για τους \"μικρούς \"που ειναι και οι περισσότεροι.!

 12. avatar Και γρήγορα μάλιστα στη φορολογία.

  Φοροδιαφυγή δεν θα υπάρξει γιατί θα γίνονται έλεγχοι.
  Δηλαδή επειδή δεν έχουμε άλλους πόρους θα ξεπουλήσουμε
  και ξενοδόχους και ντόπιους ενοικιαστές με αφορολόγητα
  και ανεξέλεγκτα μπιενμπί?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει