Χρήστος Σταϊκούρας: Πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Γενικολογίες τυλιγμένες με ασάφειες και ευσεβείς πόθους», απάντησε ο Τσακαλώτος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:30
23/07/2019
Χρήστος Σταϊκούρας: Πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ
8
loading

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής περιέγραψε με την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε παρουσίαση των μειώσεων φόρων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτύχει την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί άμεσα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους - μεσοσταθμικά κατά 22%. Συγκεκριμένα:

 • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.
 • Για 60.000 μέχρι 70.000 η μείωση θα είναι 27%.
 • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
 • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
 • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αφορά μόλις 14.841 φορολογούμενους, η μείωση είναι 10%.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα είναι και η τελευταία, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα:

 • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
 • Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σε αυτήν, όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

- Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιείται η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά εκτεταμένη και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων:

 • Θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.
 • Θα ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
 • Θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
 • Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
 • Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός, στο σημείο αυτό ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευσή της κυβέρνησης είναι επίσης:

-μία συγκροτημένη νομοθετική παρέμβαση για την αγορά παιγνίων, με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό

-η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι το ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θεσμοθετείται θέση γενικού διευθυντή που θα προΐσταται της ελεγκτικής αυτής Αρχής, ο οποίος θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, και δεν θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί εφικτή η μείωση των φόρων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «με την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, με την αξιολόγηση δαπανών, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με την σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και με την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω, από το 2020, σταδιακή μείωση των φόρων».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι άξονες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Για τις δημόσιες δαπάνες:

 • Η αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών.
 • Η διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
 • Ο καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία.
 • Η προώθηση της λογιστικής μεταρρύθμισης.
 • Η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το τραπεζικό σύστημα

- Η ενίσχυση του ενεργητικού των τραπεζών. «Κλειδί» γι' αυτό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο 45% του συνόλου τους. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει και τα δύο συστημικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

- Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών στα πιστωτικά ιδρύματα, ωθώντας στην επιστροφή καταθέσεων και στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Για τις αποκρατικοποιήσεις.

- Η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Γενικολογίες τυλιγμένες με ασάφειες και ευσεβείς πόθους»

Για «γενικολογίες τυλιγμένες με ασάφειες και στολισμένες με ένα φιογκάκι ευσεβών πόθων» κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στο facebook, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει: «Μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να επικαλέστηκε την σεμνότητα και μετριοπάθειά του, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί τη σαφήνεια. Μάθαμε ότι θέλει ανάπτυξη, δικαιοσύνη, αγάπη και πάστα φλώρα, αλλά δεν μάθαμε τίποτα για το δημοσιονομικό χώρο για το 2020, τίποτα για το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι φοροελαφρύνσεις για το 2020, τίποτα για το ποια επιδόματα δικά μας θα διατηρηθούν, ποια νέα επιδόματα θα υπάρχουν, τίποτα για το αν θα υπάρχουν κάποιες περικοπές. Ούτε ο Sir Humphrey Appleby της γνωστής σειράς 'Μάλιστα κύριε Υπουργέ' δε θα μπορούσε να γράψει μια τέτοια ομιλία: γενικολογίες τυλιγμένες με ασάφειες και στολισμένες με ένα φιογκάκι ευσεβών πόθων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Κοιμήσου και παρήγγειλα . .

  Όταν δεν μπορείς να πεις "λεφτά υπάρχουν", "success story" ή "όλα τα σκίζω - ολασα" γιατι τα έχουν πει άλλοι, λές τα λόγια που θέλει να ακούσει ο μβλάκας ο λαός και απο Σεπτέμβριο και μετά που θα βρέχει λεφτά του λες να μην κρατάει ομπρέλα.

 2. avatar ΝΑΙ ΡΕ ΥΠΗΡΕΤΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΜΦΙΑ

  ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΤΩΧΟ ΜΕ ΣΤΙΤΙ 60.000 ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 70 ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΒΙΛΑ 250.000 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 700 ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ????

 3. avatar Ρέκτης

  Η δεύτερη προτεραιότητα ποια θα είναι; Η τρίτη προτεραιότητα;
  Μήπως να μάθετε στοιχειώδη ελληνικά;
  Λέμε τώρα...

 4. avatar Πέσανε οι μάσκες

  Σκίζουν τα στριγκακια τους οι συριζαίοι όταν ακούνε για μείωση των φόρων τους, σας θέλουν φτωχούς και εξαθλιωμενους για να σας πουλάνε σανοεπιδοματακια.

  1. avatar Απάντηση στις μάσκες

   Τα Τσιριζάκια σκίζουν τα στριγκάκια τους τώρα . .

 5. avatar Ενώ …

  Εσύ αγαπητέ ; Τσακαλώτε ήσουν αντίθετα πολύ σαφής χωρίς γενικότητες αλλά το εξειδίκευσες μάλιστα απόλυτα ! : Ξεσκίστε την μεσαία τάξη ! Πάρτε τους οτι έχουν και δεν έχουν ! Πτωχοποιήστε τους για να καταλάβουν τι εστι βερύκοκο και αριστερά ! Δεν μας ενδιαφέρουν ταξικά ,εξουθενώστε τους ! είμαστε με τους πολλούς ! Όμως αγαπητέ έκανες ένα μικρό λαθάκι ..! Δεν ζεις κακομοίρη στην Βραζιλία με τις φαβέλες ! Στη Ελλάδα έστω και χτυπημένοι από τις εγκληματικές εμμονές σας, ΕΜΕΙΣ είμαστε οι πολλοί ! Θα επρεπε να το ειχες καταλάβει τη νύχτα των εκλογών αν το μυαλό σου δεν ήταν κολλημένο στη Σκάρλετ Γιόχανσον ή Γιοχάνσον όπως την αποκαλείς με τα άπταιστα αγγλικά σου σε αντίθεση με τα θλιβερά ελληνικά σου όπως οι πρακτικές σας! Το λοιπόν Ευκλειδη , κανονικά πρέπει να δικαστείς και συ και όλο το απεχθές συνοθύλευμά σου για ...συνειδητή γενοκτονία της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής οικονομίας που λέγεται μεσαία τάξη όπως δημόσια έχεις ομολογήσει και πρέπει να πάτε φυλακή ! Τ´ακούς ; Φυλακή αγαπητέ φοροεισπράκτορα , πραγματικέ γερμανοτσολιά !

 6. avatar Δεν λετε

  Κυριε Σταικουρα τιποτα για τις δηλωσεις του ESM και του κυριου Ρενγκλινγκ οτι για να κανετε φορολογικες ελαφρυνσεις πρεπει να μειωσετε το αφορολογητο.

  1. avatar @ Δεν λέτε

   Τι μας ξυπνάς μεσημεριάτικα ;
   Βαλτός είσαι κι εσύ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει