«Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα»

Αισιόδοξος ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:25
11/10/2018
«Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα»
4
loading

«Σοφή» χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 τη μη περικοπή των συντάξεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής με τα εθνικά κοινοβούλια για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκουαλτιέρι έδωσε συγχαρητήρια στη χώρα μας για την έξοδο από τα προγράμματα και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Γι' αυτόν το λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ελλείμματος. Το συμπληρωματικό 1%, που είχε προβλεφθεί αρχικά από το ΔΝΤ, επετεύχθη βάσει προβλέψεων που δεν υλοποιήθηκαν. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Άρα, είναι πολύ λογικό αυτό. Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή στον προϋπολογισμό».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχει δεσμευτεί για το 2018 και το 2019 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του κ. Γκουαλτιέρι για το θέμα των συντάξεων και παρατήρησε: «Η επιδίωξή μας είναι να πείσουμε τους πάντες, και την Κομισιόν και το Eurogroup, ακόμη και το ΔΝΤ, ότι Pacta sunt servanda ("οι συμφωνίες είναι τηρητέες") και ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% και το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο, της περικοπής των συντάξεων. Ή για να το πω καλύτερα, της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων, γιατί οι συντάξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά, περίπου 40%. Και επειδή όλοι σας εδώ, εκπροσωπείτε πολίτες, θα ήθελα να αναρωτηθείτε αν θα ήταν εύκολο στη χώρα σας να κόψει κάποιος τη σύνταξη κατά 40%… Ο στόχος μας όμως είναι να πεισθούν όλοι με βάση τους αριθμούς».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη, δεν κάνει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να προετοιμάσει τον εαυτό της και τα κράτη μέλη, απέναντι στη νέα κρίση, που κάποια στιγμή θα έρθει, όπως είπε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Τραπεζική Ένωση και στο σημείο αυτό τόνισε πως προχώρησαν μόνο οι δυο πυλώνες και ο τρίτος πυλώνας, που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, «έχει παραπεμφθεί στις αρχαίες ελληνικές καλένδες».

«Το Ευρωκοινοβούλιο το θέλει, η Κομισιόν το έχει προτείνει, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει για να μην κινδυνεύσουμε από νέες συστημικές κρίσεις, αλλά το θέμα έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο, όπου κάποια κράτη μέλη, ουσιαστικά, βάζουν φρένο. Έχουν ένα άτυπο βέτο» παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης.

Το ελληνικό κοινοβούλιο στη συνεδρίαση της ECON εκπροσώπησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Richard 29B

  Στο πλεόνασμα υπολογίζεται και το 1.7 Δυσ που έδωσε η Ε.Ε. στην Ελλάδα για να φιλοξενίσει τα παιδάκια από τη Συρία αλλά αντί να το κάνει αυτό μοίρασε τα χρήματα σε κάτι υψηλά στελέχη και τα παιδάκια τα έκλεισε σε μια μεγάλη ανοιχτή φυλακή όπου υποσιτίζονταν και έκοβαν τις βλέβες τους?

 2. avatar ΚΑΙ ΘΑ ΈΧΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΆ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΆΡΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΆ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΣΕ ΙΤΑΛΊΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΊΑ, ΚΑΙ ΠΆΡΑ ΤΑΎΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΟΙ ΚΟΝΟΜΙΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΑ ΠΆΝΩ ΤΗΣ ΧΆΡΗ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΗΓΈΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΚΑΝΏΝ ΣΤΕΛΕΧΏΝ ΤΟΥ!

  1. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ…

   Υποθέτω ότι είναι ειρωνικό το σχόλιο σας, αλλιώς θα πρέπει να ενημερωθείτε άμεσα για το πως πέτυχαν αυτό το πλεόνασμα...

 3. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ…

  Όταν εισπράττω αλλά δεν πληρώνω, τότε ναι, έχω πλεόνασμα...... και άσε την αγορά να έχει γονατίσει από τα χρωστούμενα του δημοσίου. Και αντί να διοχετεύσει όπως οφείλει το χρήμα στην αγορά για να κινηθεί λίγο, το κάνει επιδόματα και ελεημοσύνες.... Θέλουν τον κόσμο υποχείριό τους και δυστυχώς οι ψηφοφόροι (όσοι εξακολουθούν να τους στηρίζουν) αρνούνται να το καταλάβουν)....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει