Αυξημένες κατά 21,7% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο πεντάμηνο

Τα στοιχεία δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:00
23/07/2018
Αυξημένες κατά 21,7% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο πεντάμηνο
1
loading

Σχεδόν αμετάβλητο στα 4 δισ. ευρώ, παρέμεινε σε σχέση με πέρυσι το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Μάιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 192 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 658 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2017.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, στο πεντάμηνο η άνοδος των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Γενικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από ότι οι εισαγωγές, αλλά οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, κυρίως μετά την πολύ ευνοϊκή εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το Μάιο, εμφανίζεται αυξημένο στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 16,8% και 21,7%, αντίστοιχα.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Sotiris

  Χαρά, Γλέντια που κάνουν οι Γερμανοί !
  Αφ\' ενός τα έσοδά τους αυξάνονται ραγδαία, αφ\' ετέρου οι οφειλές τους από τις αποζημιώσεις της Ελλάδας μπήκαν αρχείο ........ αλλά τα υπογραφέντα, τηρούνται και ας πεθάνουν από την φτώχεια οι Έλληνες !
  Διαλύστε, τους Έλληνες, φωνάζουν οι παρανοϊκοί !
  Αυτό που δεν κατάφερε ο Ναζισμός του Χίτλερ με τα όπλα, το καταφέρνουν σήμερα οι .... \"Αντιναζιστές\" απόγονοι του Χίτλερ με το ευρώ !
  Αλήθεια, οι Έλληνες υπάρχει καμία πιθανότητα να ξυπνήσουν ποτέ ?
  Γιατί για να δώσουν τα ηνία σε κάποιον Έλληνα εξ Ελλάδος, μάλλον είναι αδιανόητο !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει