«Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «είμαστε ανοικτοί σε συζήτηση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους το 2018 αν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο».

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή, και πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε ότι τη «βάση» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup «μαζί με την Ελλάδα».

«Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως αλλά σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα».

Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», στο Eurogroup.