Προ των δεσμεύσεών της επιχείρησε να επαναφέρει την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα. Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ντομπρόφσκις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων άμεσα, ώστε να περάσει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα από την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν το θετικό και φιλικό κλίμα στη συνάντηση των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφανής έγινε η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει άμεσα το προσφυγικό με χαλάρωση των ασφυκτικών όρων του μνημονίου, μία ημέρα μετά την υποχώρηση της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής και την αύξηση του αριθμού αποδοχής προσφύγων στους 50.000 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις πιέσεις αλλά και τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από μέτωπο του προσφυγικού ζητήματος σε αυτό της οικονομίας, με την «ευελιξία» των πιστωτών στα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο. Ενδεικτική είναι η ιδιαίτερη μνεία που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης στο θέμα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί τον πρώτο μεγάλο κάβο της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμμέσως απέρριψε το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Κατ΄αυτόν τον τρόπο ο Βάλντις Ντομπρόφσκις διατήρησε το «φάντασμα» του κουρέματος καταθέσεων μέσα από το bail in να πλανάται, σε περίπτωση που δεν έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου η όλη διαδικασία με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας, σε συνέχεια της ιδιαίτερης μνείας που είχε κάνει στο θέμα υπέρ των ελληνικών θέσεων και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Δεδομένων και των όσων διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται στην προσπάθεια ενός έντιμου συμβιβασμού.

«Συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ για το ίδιο θέμα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά» κατέληξε ο ίδιος.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των κόκκινων δανείων εμφανίζονται κατηγορηματικοί, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξευρεθεί λύση σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων, θα επιχειρηθεί να βρεθεί πολιτική λύση ακόμα και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, όπου η ελληνική πλευρά θα έχει τη στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Μελετήσαμε το πρόγραμμα του ESM, θέλουμε μία έγκαιρη πρώτη αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και να εξασφαλιστεί η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη… Χρειάζεται δουλειά, αλλά στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο μήνα. Πρέπει να κλείσουν τα πρώτα ορόσημα και μετά τα δυο δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα» επέμεινε ο Ντομπρόφσκις, αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 δις, που η κυβέρνηση προσδοκούσε να δοθούν εμπροσθοβαρώς μέχρι το τέλος του έτους.

Για το θέμα της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόταση των πιστωτών, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα να παρουσιάσει δημοσιονομικά ισοδύναμα: «πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.