Το… ταμείο είναι μείον και δίχως νέες επιβαρύνσεις δεν γλιτώνει το Ασφαλιστικό από νέες αιματηρές περικοπές στις συνταξιοδοτικές αποδοχές ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ εκατομμύρια ασφαλισμένων. Αυτή είναι η διαπίστωση που κάνουν στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των πιστωτών και την τεχνική βοήθεια του ILO.

Ως εκ τούτου και για να μην υλοποιηθεί το απευκταίο σενάριο των περικοπών σε συντάξεις κάτω και των 1.000 ευρώ, αλλά και αυτό για νέα έκτακτη εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, αποφάσεις που βάζουν την κυβέρνηση σε διακεκαυμένη ζώνη, στο κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζονται σε πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Με αυτόν τον τρόπο εξηγούσαν την αναφορά του υπουργού «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

«Ενημέρωσα τον κ. αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

Επί τάπητος βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση για επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση ήταν 1.1% ενώ από τον Ιούλιο του 2014 οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2.9% και οι εισφορές των εργαζόμενων κατά 1%

Η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί με τους θεσμούς και περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πάντως ότι σχετική πρόταση είχε απορριφθεί από την τρόικα στο παρελθόν, καθώς είχε κριθεί αντιαναπτυξιακή και ανάχωμα στην επιχειρηματικότητα.

Όπως και να έχει το θέμα από μόνο του αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς εργοδοτικές ομάδες στο παρελθόν έχουν υπογραμμίσει πως η μείζονα επιβάρυνση είναι οι εργοδοτικές εισφορές, το ενεργειακό κόστος και όχι οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων.

Σημειώνεται πως από τη φράση του κ. Κατρούγκαλου «περί άλλων πόρων» κύκλοι του υπουργείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς από προσοδοφόρες επιχειρήσεις, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν κάποιο όριο που θα τεθεί. Ωστόσο και αυτή η πρόταση τελεί υπό την έγκριση των πιστωτών και στο παρελθόν είχε επίσης απορριφθεί από το ΔΝΤ.