Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

«Η χρονιά σηματοδοτεί την έναρξή της με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους ασφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Όταν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό αγωνιζόμαστε για όλους.

Το προηγούμενο σύστημα χαρακτηριζόταν από ανεπάρκεια. Η στιγμή είναι αυτή, της δικής μας εποχής, το σύστημα να αλλάξει. Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και συνέχισε:

«Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια.

Το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της και αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης.

Το οργανόγραμμα θα αλλάξει με προεδρικό διάταγμα. Οι πληρωμές θα γίνονται με τις τράπεζες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τους ασφαλισμένους. Ξοδέψαμε ελάχιστα ποσά για να φτιαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ΕΦΚΑ. Το σήμα μας έχει το σχήμα του αετού ως δείγμα ανάπτυξης.

Προσπαθούσε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την κοινή προσπάθεια. Ο πρώτος διοικητής είναι ο Θανάσης ο Μπακαλέξης, αγρότης, από το 1979 στέλεχος του ΟΓΑ με αξιοκρατική εξέλιξη. Ο ΕΦΚΑ στηρίζεται στους ανθρώπους του και ο καθένας θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τη χώρα ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους μας.

Η 1η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα αλλαγής της κοινωνικής ασφάλισης, είπε μεταξύ άλλων, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. «Ενώνουμε δυνάμεις γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι κάθε λέξη από την ονομασία του (…) είναι ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα, που προσφέρει δίχτυ προστασίας στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Μπακαλέξης.

«Ο στόχος μας είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει στον πολίτη να είναι σύγχρονες. Βάζουμε τέλος στη γραφειοκρατία, προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, δημιουργούμε ένα βιώσιμο φορέα» υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για τη δημιουργία του. Ο κ. Μπακαλέξης είπε ότι η κοινωνική ασφάλεια του μέλλοντος θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με ταχύτητα και χωρίς ταλαιπωρία. «Ο ασφαλισμένος να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του» τόνισε.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ο κ. Μπακαλέξης ανακοίνωσε ότι αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία και τελειώνει η γραφειοκρατία. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Κάθε ευρώ του ασφαλισμένου θα προστίθεται στη μελλοντική του σύνταξη. Μειώνουμε λειτουργικές δαπάνες και όλα τα παραπάνω χρήματα θα επιστρέφουν στην κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε ο κ. Μπακαλέξης.