Τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές έχουν τα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ επικαλούμενη την Περιφέρεια Αττικής και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενεργοποιείται το άρθρο 16 νόμου του ν. 4177/2013 παρ. 2, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέραν των Κυριακών την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο που ορίζει ο νόμος.

Το μέτρο, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση θα ενεργοποιηθεί όχι τον προσεχή Νοέμβριο αλλά τον Νοέμβριο του 2021. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνεκτιμήθηκαν τα εξής:

  • Η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί την «Παλιά πόλη της Αθήνας», όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα (Δ΄ 1329/1993, όπου στο άρθρο 1 οριοθετείται ακριβώς η περιοχή της παλιάς αγοράς, που περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.
  • Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, η «παλιά πόλη» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.
  • Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη), στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή Δευτέρα έως Σάββατο.
  • Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι στον κλάδο και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.