Η καταβολή επιδόματος 534 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 25 Ιουνίου στην ιστοσελίδα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και θα αφορούν  τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα προσωπικό. Θα εξαιρούνται όπως και πριν (με το επίδομα των 800 ευρώ) οι ανώνυμες εταιρείες.

Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα ή σε αναστολή μετά και τις 18 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέχρι και τις 18 Μαΐου θα δικαιούνται 300 ευρώ.

Η αποζημίωση των 300 και των 534 ευρώ είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους είναι πληττόμενοι ενώ δεν τους είχαν επιβληθεί περιορισμοί.

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος σχετικά με τα συγκεκριμένα επιδόματα, αυτά αφορούν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων μηνών. «Είναι σαφώς περιορισμένη η γκάμα», είπε χαρακτηριστικά.

Πληρωμή συντάξεων από 22 Ιουνίου

Από την Δευτέρα 22 Ιουνίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2020 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020.

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, θα λάβουν τις συντάξεις Ιουλίου οι δικαιούχοι από ΙΚΑ, τράπεζες και ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9, ενώ την Τετάρτη 24 Ιουνίου αυτοί των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 2,4,6,8,0.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα καταβληθεί η σύνταξη για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Ακόμα, την Πέμπτη 2 Ιουλίου πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά τα επιδόματα, την Τρίτη 30 Ιουνίου θα καταβληθεί η πληρωμή για το επίδομα γέννας, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το επίδομα στέγασης και η στεγαστική συνδρομή, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, η σύνταξη υπερηλίκων και το επίδομα ομογενών.

Για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του έτους 2019 υπάρχει μία προϋπόθεση, να έχει ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, για τη σύνταξη του Αυγούστου, η κύρια και επικουρική σύνταξη θα πληρωθούν την ίδια ημερομηνία, ενώ όσον αφορά την εκ περιτροπής εργασία, «οι επιχειρήσεις βλέπουν διστακτικά το πρόγραμμα συνεργασία γιατί θεωρούν ότι είναι υπερβολική επιβάρυνση από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών», υποστήριξε.

TAGS