Με πλήρη οικονομική κατάρρευση κινδυνεύει το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να αποτελούν σε ένα μεγάλο βαθμό παρελθόν για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου ωστόσο για το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πολιτείας της Καλιφόρνιας είναι ακόμη παρούσες.

Προ πανδημίας η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μετέβαιναν στον χώρο εργασίας τους και δούλευαν κανονικά το οκτάωρό τους, στο γραφείο. Όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση προκρίθηκε η εξ αποστάσεως εργασία, όπως και σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη. Ωστόσο στο Σαν Φρανσίσκο συνέχισε να υφίσταται το εν λόγω καθεστώς και μετά το πέρας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα γραφεία να μένουν άδεια και σταδιακά να ξενοικιάζονται από τις εταιρείες.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν τώρα αμέτρητα κτίρια ξενοίκιαστα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν ως επί το πλείστον πελάτες που ταξίδευαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που δημοσίευσαν προ ημερών οι Financial Times και αφορά τα έσοδα των ξενοδοχείων όσον αφορά τα δωμάτια που κλείνουν πελάτες, το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 2019 και Μαΐου 2023. Στο Μαϊάμι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 24%, στο Νάσβιλ του Τενεσί κατά 17%, στο Ντάλας κατά 11%, στο Λας Βέγκας, στην Ατλάντα και στο Λος Άντζελες κατά 10% και πάει λέγοντας. Αρνητικό πρόσημο έχει μόνο το Σικάτο με μείον 4% και τη μεγαλύτερη πτώση την έχει το Σαν Φρανσίσκο με μείον 31%!

Ανώτερο στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας δανειοδότησης ακινήτων, μιλώντας στους Financial Times ανέφερε ότι η αγορά γραφείων του Σαν Φρανσίσκο θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα το επόμενο διάστημα και θα πλήξει όλη την αγορά ακινήτων. Επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια τα οποία «κοκκινίζουν» το ένα μετά το άλλο. Οι κενές θέσεις γραφείων έχουν αυξηθεί κατά 30% στο Σαν Φρανσίσκο, το υψηλότερο από οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με αυτή την ξενοδοχείων της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η πόλη έχει μέση ημερήσια τιμή δωματίου 207 δολάρια, η οποία είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν υποστεί μείωση από πελάτες όλου του κόσμου και ιδίως από την Κίνα, καθώς υπάρχουν πλέον ανησυχίες και όσον αφορά την ασφάλεια την πόλη.

Το Club Quarters, ένα ξενοδοχείο που ανήκει στον Όμιλο Blackstone, έχει καθυστερήσει ένα δάνειο της τάξης των 274 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2020. Το Huntington Hotel, ένα ιστορικό πολυτελές ξενοδοχείο στο Nob Hill, αθέτησε την αποπληρωμή δανείου ύψυους 56 εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθε από την Deutsche Bank πέρυσι και αργότερα πωλήθηκε σε δημοπρασία για περίπου τα μισά χρήματα.

Περισσότερα από 20 ακόμη ξενοδοχεία στο Σαν Φρανσίσκο έχουν δάνεια που λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων ακινήτων CoStar. Τα 15 από αυτά βρίσκονται στη «λίστα παρακολούθησης» του δανειστή τους, που σημαίνει ότι έχουν χάσει μέρος των τακτικών πληρωμών τους ή είναι πιθανό να χάσουν μελλοντικές πληρωμές τους και άρα θα «κοκκινίσουν».

Ο επιταχυνόμενος αυτός αριθμός αθετήσεων σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχει εγείρει ανησυχίες και σχετικά με τη μείωση των εσόδων από τους δημοτικούς φόρους, οδηγώντας σε ένα σπιράλ οικονομικής καταστροφής. Η δημοτική αρχή του Σαν Φρανσίσκο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 780 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο θα επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ή να προσφέρει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα βοηθούσαν στην αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης.

Οι ιδιοκτήτες ορισμένων εκ των εμβληματικότερων κτιρίων, όπως η Transamerica Pyramid και τα κεντρικά γραφεία της Uber’s Mission Bay, έχουν ζητήσει από τις δημοτικές αρχές να τους μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς όπως υποστηρίζουν η αξία των ακινήτων τους έχει πέσει. «Η ανησυχία για το Σαν Φρανσίσκο είναι ότι χάνει την κρίσιμη μάζα του», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες, προσθέτοντας πως υπάρχει πλέον ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Park Hotels, Thomas Baltimore, δήλωσε ότι «η πορεία του Σαν Φρανσίσκο προς την ανάκαμψη παραμένει θολή και επιμηκυμένη από μεγάλες προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένων των «ανησυχιών για τις συνθήκες στους δρόμους» όσον αφορά την ασφάλεια.

Το εμπορικό κέντρο Westfield είναι μισοάδειο μετά την αποχώρηση επώνυμων καταστημάτων, εν μέρει λόγω της «αχαλίνωτης εγκληματικής δραστηριότητας» αναφέρουν οι Financial Times.

Τα έσοδα των ξενοδοχείων από την ενοικίαση δωματίων μεταξύ Μαΐου 2019 – Μαΐου 2023 αυξάνονται παντού στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, εκτός από το Σαν Φρανσίσκο, όπως αναφέρεται και στο σχετικό γράφημα των Financial Times. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η πτώση εσόδων ξεπερνά το 30%.