Απόφαση του νόμου Κατσέλη απαλλάσσει δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της, ύψους 217.000 ευρώ, για δάνεια που έλαβε με τον πρώην σύζυγό της, αναγνωρίζοντας ότι τα έλαβε, ως συνοφειλέτιδα, από ηθική υποχρέωση και υπό συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον και τις αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Την υπόθεση- σταθμό χειρίστηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος μίλησε το Newsbeast.

«Μια εξαιρετική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αχαρνών ορίζοντας μηδενικές καταβολές επί τριετία απαλλάσσοντας δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της. Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική γιατί αφορά δανειολήπτρια η οποία δανειοδοτήθηκε κατά το παρελθόν, βασιζόμενη στα εισοδήματα του πρώην συζύγου της, μετά το διαζύγιό όμως, οι δυνατότητες της ήταν πολύ περιορισμένες οδηγώντας την σε αδυναμία πληρωμών» ανάφερε αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Ειδικότερα, η υπ΄ αριθ. 789/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών έκρινε ότι: «Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης του εισοδήματός της τα τελευταία έτη, ως συνέπεια της διάλυσης του γάμου της αλλά και των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας που ενέσκηψε στη Χώρα κατά την προηγούμενη δεκαετία η οποία είχε ως συνέπεια την αύξηση του ποσοστού ανεργίας με την ταυτόχρονη μείωση των θέσεων εργασίας, συντάξεων κλπ. (πληθωριστική αύξηση κόστους στο σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών προϊόντων, ΦΠΑ, κλπ.), χωρίς να παραβλέπονται και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης της covid – 19 κατά τα έτη 2020 – 2021 με την αναστολή των σχετικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιών των επιχειρήσεων, η αιτούσα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω δανειακές υποχρεώσεις που ως συνοφειλέτρια έχει αναλάβει.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η αιτούσα έχει περιέλθει σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ένδικες πιστώσεις, η οποία φέρει χαρακτηριστικά της γενικότητας και της μονιμότητας, εκ λόγων και περιστατικών απρόβλεπτων, μη αναγόμενων στη σφαίρα επιρροής της, ενόσω συνεβλήθη συνυπογράφοντας αυτές, ως συνοφειλέτιδα, από ηθική υποχρέωση και υπό συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού, ενόψει αφενός της συζυγικής σχέσης και της υφιστάμενης ή ευλόγως αναμενόμενης εμπιστοσύνης του ενός συζύγου προς τον άλλον, ήτοι πρόσωπο με το οποίο είχε αναπτύξει ισχυρούς συνθηματικούς δεσμούς και επί σκοπώ απόκτησης της οικογενειακής τους στέγης, έχοντας την πεποίθηση ότι τούτου ήταν προς όφελος της οικογένειας» αναλυτικά αναφέρει η απόφαση. «Ως εκ τούτου, ρύθμισε το σύνολο του δανεισμού της, ύψους 217.000 ευρώ, με μηδενικές καταβολές επί τριετία, απαλλάσσοντάς την επί της ουσίας επί του συνόλου του δανεισμού της χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ» είπε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, η απόφαση αυτή αποτελεί οδηγό για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δανειοδοτήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ήταν παντρεμένοι, στην πορεία όμως χώρισαν και βρέθηκαν να «κουβαλάνε» δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησαν από ηθική υποχρέωση και σε διαφορετικές, κατά το παρελθόν, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Επίσης, όπως αναφέρει ο δικηγόρος, η απόφαση κάνει αναφορά στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας την οποία χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή αναγνωρίζοντας ότι αύξησε σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας με την ταυτόχρονη μείωση των θέσεων εργασίας, συντάξεων κλπ. Αναφορά γίνεται και στον πληθωρισμό με την αύξηση των καταναλωτικών προϊόντων καθώς και στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης της covid – 19 κατά τα έτη 2020 – 2021 με την αναστολή των σχετικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιών των επιχειρήσεων.

«Η απόφαση αυτή ξεχωρίζει γιατί δεν αντιμετωπίζει τη ζωή της δανειολήπτριας με έναν τρόπο αποστειρωμένο όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε πολλές δικαστικές αποφάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη της όλους αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες που μας επηρεάζουν αναγνωρίζοντας τις αυτονόητες δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν οι περισσότεροι πολίτες της χώρας» κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber