Ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία για όποιους θέλουν να αποκτήσουν φθηνή στέγη, ή έχουν λεφτά να επενδύσουν σε ακίνητα: Στα επίπεδα του 1992-1995(!) έχουν υποχωρήσει οι τιμές και τα ενοίκια κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν ακατοίκητα και τα ενοικιαστήρια-πωλητήρια στους δρόμους πληθαίνουν καθημερινά.

Αιτία δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση, αλλά και η υποβάθμιση αυτών των περιοχών, οι οποίες εγκαταλείπονται από τους παλιούς κατοίκους τους και σταδιακά «γκετοποιούνται».

Όμως η εικόνα αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως σε λίγα χρόνια, όταν αρχίσουν να υλοποιούνται οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ανάπλασης.

Τις αναπλάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο κέντρο και θα συνδυασθούν με οικονομικά κίνητρα για αγορά-ανακαίνιση κτιρίων, θα ακολουθήσει αυξανόμενη ζήτηση ακινήτων και μεγάλη άνοδος των τιμών και των ενοικίων, όπως έγινε ήδη σε άλλες συνοικίες (Γκάζι, Ψυρρή, Μεταξουργείο), όπου οι αξίες οικοπέδων, κατοικιών και καταστημάτων πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια.

Τις μεγαλύτερες υπεραξίες θα αποκομίσουν βέβαια όποιοι αγοράσουν μέσα στους επόμενους μήνες, πριν γνωστοποιηθούν τα σχέδια για κάθε περιοχή και αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.

Στην Αθήνα, οι συνοικίες που θα αναβαθμισθούν σε πρώτη φάση είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, η ζώνη μεταξύ Πατησίων-Γ΄ Σεπτεμβρίου, ο Αγιος Παύλος και το Μεταξουργείο.

Ανακοινώσεις τον Ιανουάριο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να ξανακάνει «βιώσιμο» το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε οι παλιές συνοικίες να γίνουν πάλι περιοχές κατοικίας, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να επιστρέψουν και να προσελκυσθούν οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων.

Τα σχέδια για τις αναγκαίες παρεμβάσεις (αλλαγή χρήσεων, απομάκρυνση καταστημάτων ψυχαγωγίας και άλλων δραστηριοτήτων , περιορισμός κυκλοφορίας αυτοκινήτων κλπ) καταρτίζονται ήδη και θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου. Η υλοποίηση τους θα αρχίσει σε λίγους μήνες, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κεντρικές υπηρεσίες συναρμόδιων υπουργείων.

Κίνητρα

Πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, των ρυθμίσεων σχετικά με τις χρήσεις γης-ακινήτων και το κυκλοφοριακό, στο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται η θέσπιση οικονομικών και άλλων κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση κατοίκων στις ιστορικές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Επιδότηση επιτοκίου δανείων για ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών

– Εκπτώσεις σε φόρους μεταβίβασης/αγοράς κατοικίας

– Μειωμένος φόρος ακινήτου, ο οποίος εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ