Στις 13 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες σημειώθηκε πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, συγκαταλέγεται η Ελλάδα για τον μήνα Απρίλιο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την μηνιαία έκθεση ΗΕΡΙ (Household Energy Price Index) που καταγράφει την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα η τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο (μαζί με φόρους, τέλη κλπ.) διαμορφώθηκε σε 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 χώρες (Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία). Η πτώση των τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντικατοπτρίζει σύμφωνα με το ΗΕΡΙ την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η μέση τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ ήταν 26,5 σεντς.

Εξετάζοντας μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η Ελλάδα με 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ήταν η 7η φθηνότερη αγορά, χαμηλότερα από το μέσο όρο που ήταν τον Απρίλιο 30,19 σεντς.

Στο φυσικό αέριο η τιμή στην Αθήνα ήταν 8,62 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,46 σεντς), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τιμή του καυσίμου μειώθηκε στη χώρα μας κατά 12 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτωτική ήταν η τάση σε όλες τις χώρες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών.