«Πράσινο φως» στην 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων ανάβει το υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική τροπολογία. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες, ενώ επιπλέον το ωράριο μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, με απόφαση του δημάρχου, θεσμοθετείται ώστε να δίνεται η δυνατότητα για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar. «Αυτό είναι θετικό εφόσον αφορά προωθητικές ενέργειες που κάνουν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι με τον εκάστοτε Δήμο», δήλωσε στο Newsbeast ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αλλαγές επέρχονται και στη λειτουργία των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές του Μαΐου και του Νοεμβρίου, που ίσχυαν στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Με την τροπολογία του υπουργείου, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου  (σ.σ. ως συνέχεια της Black Friday) και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Δηλαδή κατά τις χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά δύο Κυριακές (πρώτη και δεύτερη).

Δείτε την τροπολογία εδώ

Πότε δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τις εξής ημέρες:

α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),

β) την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου),

γ) την Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων

δ) την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου),

ε) την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),

στ) την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),

ζ) την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

η) την ημέρα του εορτασμού της επετείου του «Όχι» και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (28η Οκτωβρίου),

θ) την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου).

ι)  Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους Εμποροϋπάλληλους

Η εν λόγω τροπολογία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους εμπορικών καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) προχωρούν σε κινητοποιήσεις με συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη 5 Απριλίου.

«Με μια τζίφρα Δημάρχου θα μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι!», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή του και καλεί στην κινητοποίηση:

«Καλούμε όλα τα σωματεία στο εμπόριο, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά την Τετάρτη 5 Απριλίου, 8:30 π.μ. στην παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που καταδικάζονται σε ομηρία μέσα στα καταστήματα τους ή σε λουκέτο.  Δυναμικά να απαιτήσουμε  να πάρουν τώρα πίσω και τη συγκεκριμένη τροπολογία και όλους τους νόμους που τσακίζουν το ωράριο και τις Κυριακές μας».

Όπως αναφέρουν οι εμποροϋπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους, διεκδικούν:

Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Για την περίοδο του εορταστικού ωραρίου μπροστά στο Πάσχα :

  • Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες μας.
  • Να καταβληθεί το δώρο Πάσχα χωρίς καμία καθυστέρηση
  • Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούμαστε.