Μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ εμφανίζονται συνολικά οι ζημιές των ελληνικών εισηγμένων στο εννεάμηνο, με βάση τα στοιχεία 261 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνολικά 118 εισηγμένες ήταν κερδοφόρες και 143 ζημιογόνες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Από τις κερδοφόρες, 28 κατέγραψαν αύξηση κερδών, 74 υπέστησαν μείωση κερδών και 16 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Από τις ζημιογόνες, 37 εισηγμένες κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους, για 49 εισηγμένες οι ζημιές διευρύνθηκαν, ενώ 57 εμφάνισαν ζημιές έναντι κερδών.

Οι συνολικές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 570 εκατ. ευρώ, από 1,37 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών των 261 εταιρειών διαμορφώθηκε σε 58.438.391 ευρώ, ενισχυμένος 3,9%. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 14,8% στα 7.389.892 ευρώ.

Με αφορμή τα αποτελέσματα η Πήγασος, σχολιάζει ότι «κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης χωρίς όμως να προκαλεί ενθουσιασμό ή να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς η πολύ επιβαρυμένη εικόνα του εξαμήνου να αλλάξει θεαματικά αλλά η μείωση των ζημιών στα 570 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο (εξάμηνο: 1,37 δισ. ευρώ) είναι μια μικρή επιτυχία από την στιγμή που οι τράπεζες ως κύριος μοχλός βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχουν συνεισφέρει ως κλάδος μόνο ζημιές».

«Στην αιχμή της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας οι τζίροι των επιχειρήσεων παρουσιάζουν μικρή σχετικά μείωση (-1,4%), γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι καυσίμων τσιγάρων και ποτών, φόροι ταξινόμησης) στην βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης πολλών ομίλων με παρουσία στο εξωτερικό (Βιοχάλκο, S&B, Frigoglass, Coca cola, METKA) και στην μείωση των τιμών των προϊόντων προκειμένου να διατηρηθούν ανέπαφοι οι όγκοι πωλήσεων» συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

«Μεγάλες μειώσεις στο αντικείμενο δραστηριότητας καταγράφονται σε εξαρτώμενες από το δημόσιο επιχειρήσεις και κλάδους (Κατασκευές -25%, Πληροφορική πλην Intralot -18%) όπως και σε εταιρίες που επηρεάζονται άμεσα από την κάμψη της εγχώριας ζήτησης (οικοδομή, πωλήσεις αυτοκινήτων, διαφήμιση, εκδόσεις). Από την άλλη πλευρά πολλές επιχειρήσεις από ότι φαίνεται θυσίασαν ένα μέρος του λειτουργικού τους περιθωρίου απορροφώντας μέρος της φορολογίας των προϊόντων τους προσπαθώντας να μείνουν ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα η μείωση των λειτουργικών κερδών να παραμείνει όπως και στο εξάμηνο στην περιοχή του 14,8%».

Τι επηρέασε τα μεγέθη του εννεαμήνου

– Η περίοδος του καλοκαιριού βοήθησε στην μείωση των υψηλών ζημιών στις μεταφορές, την ακτοπλοΐα και τα ξενοδοχεία.

– Η απεργία των φορτηγών δημιούργησε προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και την ομαλή ροή αγαθών που έχουν συγκεκριμένη εποχική ζήτηση.

– Αν δεν περιλαμβάνοντα η έκτακτη εισφορά στα μεγέθη της τελικής γραμμής τα καθαρά κέρδη θα ήταν βελτιωμένα κατά 700 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν 250 εκ. ευρώ λιγότερες ζημιές και το σύνολο των εταιριών θα εμφάνισε κερδοφορία 170 εκ. ευρώ.

– Σε επίπεδο έκτακτων αποτελεσμάτων υπήρξαν ζημιογόνες εγγραφές για τις περισσότερες εταιρίες ακινήτων, τον Νηρέα (πώληση της Marine Farms) ενώ η ΑΤΤΙΚΑΤ έχει καταχωρήσει την πώληση του μεριδίου της Αττικής οδού.
– Το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διατήρησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες.

– Η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων ή την μη καταγραφή υποαξιών από διαφορές αποτίμησης φαινόμενο σύνηθες κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σε επίπεδο περιθωρίων υπήρξε μια σημαντική ανακούφιση στο γ’ τρίμηνο μετά την σφοδρή υποχώρηση που σημειώθηκε στο εξάμηνο και ήταν απόρροια της ενσωμάτωσης των νέων φόρων αλλά και της έκτακτης εισφοράς στα περυσινά κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο καθαρό περιθώριο ειδικότερα αν και το ετήσιο μέγεθος είναι σχεδόν μηδέν στο γ’ τρίμηνο παρατηρήθηκε επιστροφή σε αξιοπρεπή επίπεδα επιβίωσης κοντά στο 4,7%. Σε επίπεδο λειτουργικού περιθωρίου η αύξηση είναι 220 μονάδες βάσης από το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 13,5% με πολύ μεγάλες ωστόσο διακυμάνσεις σε επιμέρους κλάδους και εταιρίες.

Πρωταγωνιστές

Δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τους πρωταγωνιστές της χρήσης. Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, Τιτάνας, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Καθημερινή, Ικτίνος, Infoquest, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS Πληροφορική, Βογιατζόγλου, Κεπενός.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Ατλάντικ, Εδραση, Δεσμός, ο κλάδος μεταφορών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, σχεδόν όλος ο κλάδος του Real Estate, παραμένοντας για ένα ακόμα τρίμηνο υπό πίεση.