«Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας είναι έτοιμη για τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις της μέχρι τώρα στην προσπάθεια να απομακρύνει τα εμπόδια στις συνομιλίες της με τους δανειστές της σχετικά με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση χρημάτων».

Όπως αναφέρει το Reuters, η τρίμηνη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το Πρακτορείο επικαλείται και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι Έλληνες θέλουν συμφωνία και παραμονή στο ευρώ.

Επίκειται συνάντηση διευρυμένης ομάδας Ελλήνων διαπραγματευτών με τα μέλη του Brussels Group για να συζητήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουν την Ελλάδα σύντομα σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας. Η Αθήνα λέει πως χρειάζεται βοήθεια πριν την ημερομηνία καταβολής 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Ο εκλεγμένος με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα Τσίπρας μέχρι τώρα αρνιόταν να περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές»- συντάξεις, μεταρρύθμιση στα εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις- που ήταν ο πυρήνας της ατζέντας του, επισημαίνει το Reuters.

Αλλά πλέον η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να πουλήσει ποσοστά των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας και να υποχωρήσει σχετικά με τον ΦΠΑ και ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κινήσεις που ερμηνεύονται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ως το σαφέστερο σημάδι μέχρι στιγμής πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πίσω σε μία συμφωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρει όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης το πρωί στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», στις οποίες έκανε λόγο για μια «έντιμη λύση που θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια και θα τερματίσει την οικονομική ασφυξία».