«Νάρκες» στην οικονομία και τον προϋπολογισμό βάζει η μετάλλαξη Όμικρον η οποία επαναφέρει τα σενάρια για μέτρα στήριξης για πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απειλώντας ταυτόχρονα με ανατροπή το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Ήδη πάνω στο τραπέζι βρίσκονται για εισηγήσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το μέτρο των αναστολών εργασίας που συνοδεύεται με χορήγηση του ειδικού επιδόματος σε εργαζομένους επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Επίσης, έχει παραταθεί έως το Μάρτιο του 2022 το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντικά μείωση τζίρου μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

«Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να προβλέψει την υγειονομική καμπύλη» τόνιζε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν δραστικές παρεμβάσεις σε περίπτωση υποτροπιασμού της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το τοπίο παραμένει θολό και ρευστό και μία ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση της μετάλλαξης Ομικρον θα υπάρχει στις 15-20 Ιανουαρίου οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία και εάν χρειαστεί να ληφθούν και σε τι εύρος νέα μέτρα στήριξης.

Πλοηγός των σεναρίων για την απόσβεση τυχόν νέων ζημιών σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας που μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το όσο χαμηλότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος και η αποφυγή διαρροών στη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχεται σε 39-40 δισ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχει το μαξιλάρι του αποθεματικού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό του 2022 και το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, αλλά το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν θα αποδειχτεί επαρκές.

Στολισμένο μπαρ στην Αθήνα

Πάντως, το ενδεχόμενο γενικευμένων περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα έχει αποκλειστεί και το εκκολαπτόμενο σχέδιο δράσης για την κατάσβεση της αναζωπύρωσης του κορωνοϊού δεν προβλέπει επαναφορά του μοντέλου των οριζόντιων άμεσων ενισχύσεων που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις του επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μέτρα στήριξης στην εστίαση – υπό το πρίσμα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας στις 12 – αναγνώρισε σημαντικές επιπτώσεις για τα κέντρα διασκέδασης και άφησε παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε φάση να μιλάμε για μέτρα στήριξης κυρίως διότι ξεκινά το νέο οικονομικό έτος , έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει συγκεκριμένα όρια ως προς το έλλειμμα και μια ΕΕ που γενικώς έχει κλείσει τις κάνουλες. Όμως ξέρετε ότι σε όλη μας την πολιτική διαδρομή αυτά τα 2,5 χρόνια της κρίσης ποτέ δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του πίσω». Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άλλωστε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με ειδική αναφορά και στα γήπεδα. «Είναι σαφές ότι τα κέντρα διασκέδασης και το κομμάτι της εστίασης που πήγαινε μέχρι πιο αργά θα έχει ένα κόστος το οποίο θα είναι σημαντικό, ιδίως για τα κέντρα διασκέδασης. Όσον αφορά τα γήπεδα, αντιλαμβάνομαι ότι οι πληρότητες είναι χαμηλές ιδίως εκεί που υπάρχουν μεγάλα γήπεδα για τις μεγάλες ομάδες που έχουν πουλήσει πολλές χιλιάδες εισητήρια διαρκείας αλλά τα μέτρα έχουν ορίζοντα 15 ημερών πάντα υπόκεινται σε επαναξιολόγηση», είπε.