«Έφυγα από την επίσκεψη μου (σ.σ. στην Ελλάδα) με το φόβο ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ένα τρομερό ατύχημα, μια διόλου αναγκαία ρήξη που θα ρίξει βαριά σκιά στο μέλλον» γράφει ο Πολ Κρούγκμαν, στους New York Times.

Σημειώνει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μπλοκ στην Ευρώπη ή μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας και πως «υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη πλευρά από ότι πολλοί Έλληνες υποθέτουν».

Εξηγεί πως οι όροι που επέβαλαν οι δανειστές για την παροχή δανείων βοήθειας στην Ελλάδα δεν έφεραν την ανάκαμψη, αλλά αντίθετα «η καταστροφή της εξαγοράς ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Υποστηρίζει πάντως πως είναι απολύτως δυνατό να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από το ευρώ και λέει πως η ειρωνεία είναι πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια περίοδο που ένας βιώσιμος συμβιβασμός ήταν δυνατός.

Προτείνει πως η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει τον τρόπο να υπάρξει μια λύση «αργή στην αρχή αλλά που τελικά θα προσφέρει κάποια ελπίδα».