Δυσοίωνο χαρακτηρίζουν το μέλλον τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως δήλωσαν, πρόκειται να προβούν σε απολύσεις εξαιτίας της σημαντικής μείωσης εσόδων και τζίρου τους, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, με θέμα: «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης».

Βάσει της έρευνας οκτώ στους δέκα (81,4%) δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 63% και το 2008 σε 58%. Βασική πηγή της απαισιοδοξίας τους είναι η μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο 40%, ενώ αρνητικά επιδρά και το ότι οκτώ στους δέκα (81%) επιχειρηματίες, εκτιμούν ότι τα έσοδά τους θα περιορισθούν επιπλέον.

Την ίδια ώρα, στον αστερισμό των απολύσεων φαίνεται να ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιόρισαν το προσωπικό τους, προχώρησαν, κατά μέσο όρο, σε απολύσεις τριών ατόμων.

Ειδικότερα, το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, ενώ ένα χρόνο πριν αυτό έφθανε στο78%. Στο μεταξύ, έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα, δηλώνει το 28%, ενώ πέρυσι έφθανε στο 11,7%. Ιδιαίτερα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις, 4,7%, έναντι 10,3% πέρυσι.

Έξι στους δέκα δεν δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες.

Βάσει της έρευνας, το 56,9% δήλωσε ότι διατηρεί την ίδια σχέση που είχε στο παρελθόν με την τράπεζα που συνεργάζεται, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 54% και το Νοέμβριο του 2008 στο 58%. Χειρότερη σχέση με την κύρια τράπεζα του έχει πλέον το 31,9%, όταν πέρυσι τον Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε σε 27% και το 2008 σε 21%.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των καθημερινών απαιτήσεων οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες απευθύνθηκαν σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθούν ωστόσο έξι στους δέκα, ήτοι 57%, δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα μόλις το 20% των συμμετεχόντων απευθύνθηκε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Για το πρόγραμμα κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απευθύνθηκε το 24% στο ΤΕΜΠΜΕ και για κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτη υλών-εμπορευμάτων και υπηρεσιών το 76%. Σημειώνεται πάντως, ότι το 55% αυτών που απευθύνθηκαν στο ταμείο, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στα προγράμματα.

Αναφορικά με το θέμα της περαίωσης, το 76% των ΜμΕ θεωρεί το μέτρο άδικο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 16%. Ωστόσο στην ερώτηση αν έχουν ενταχθεί ή σκοπεύουν να ενταχθούν στο μέτρο το 70% απάντησε θετικά.

Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα του Μνημονίου, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 28% θετικά και ποσοστό 20% απέφυγε να πάρει θέση. Στην ερώτηση δε «πότε πιστεύετε ότι θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση;» μόλις το 0,9% εκτιμά την επόμενη χρονιά, το 2,8% το 2012, το 6,1% το 2013, το 21,9% μετά το 2014 ενώ το 68,3% αργότερα. Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν δόθηκε η επιλογή του «ποτέ», αφού όπως τονίστηκε υπήρχε ο φόβος ότι πάνω στην αγανάκτησή τους οι επιχειρηματίες θα το επέλεγαν στο σύνολό τους.

Στο μεταξύ, ηχηρή απάντηση δίνουν οι συμμετέχοντες στην ερώτηση «ποιο εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας;». Έχοντας στη διάθεση τους δύο επιλογές, το 58,2% ζητά στήριξη των ΜμΕ ενώ το 42,6% υπογραμμίζει ότι βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις στη βιομηχανία, την μεταποίηση και το εμπόριο, το 30,7% στην τουριστική βιομηχανία, το 14,9% στον αγροτικό /κτηνοτροφικό τομέα, το 12,3% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και το 7,8% σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 700 επιχειρηματιών -μελών του ΒΕΘ, το διάστημα από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου.