Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει αντίσταση από τη Γερμανία στο να επιτρέψει επιπλέον έκτακτο δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Μετά την διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα εξετάσει σήμερα το αίτημα της Ελλάδας για ανανέωση του ELA.

Αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να χαμηλώσει το ταβάνι στην έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, μια άρνηση να το αυξήσει θα είναι άσχημη είδηση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι κοντά στο να χρησιμοποιήσουν το πλήρες ποσό των 65 δισ. ευρώ που τους έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann προειδοποίησε κατά της κατάχρησης της έκτακτης βοήθειας για να χρηματοδοτείται έμμεσα το ελληνικό κράτος και αναμένεται να επιμείνει στη στάση του κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφέρουν οι πηγές στο Reuters. Κάποιοι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν παρόμοιες επιφυλάξεις.

Είναι αποφασισμένοι επίσης να επιμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον ELA για να αυξήσουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους, καθώς αυτό θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση από την πίσω πόρτα.

Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι έως και 500 εκατ. ευρώ αποσύρθηκαν από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα υπήρξε μια ανάπαυλα, ωστόσο οι εκροές ενισχύθηκαν ξανά την Τρίτη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, αναφέρει ο τραπεζίτης.

«Η κατάσταση των τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.