Επέκταση και εμπλουτισμό του πακέτου των αντισταθμιστικών μέτρων για την ακρίβεια με την χρήση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς ενισχύεται το σενάριο ότι το ανατιμητικό κύμα δεν θα κοπάσει πριν από τον Απρίλιο του 2022.

Στο τραπέζι πέραν των επιδοτήσεων βρίσκεται η παροχή ενεργειακής κάρτας, νέου τύπου ισχυρές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών από τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μη αποκοπή της σύνδεσης από το δίκτυο.

Ειδικότερα η ατζέντα περιλαμβάνει:

  • Παράταση πέραν του Δεκεμβρίου της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές που ανέρχεται σε 18 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh και σε 24 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Επίσης θα επεκταθεί και το μέτρο της απορρόφησης του 15% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ
  • Χορήγηση «ενεργειακής κάρτας» για την παροχή ενέργειας σε χαμηλή τιμή στα αδύναμα νοικοκυριά που πλήττονται από τη κρίση
  • Αποπληρωμή των οφειλών από ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε πολλές και μικρές δόσεις
  • Απαγόρευση της αποσύνδεσης από το δίκτυο για τους ευάλωτους με την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις εταιρείες 

Προς το παρόν δεν εξετάζονται μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ καθώς το μέτρο θα προκαλέσει τεράστια αιμορραγία στα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι έχουν μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη πίτα των εσόδων. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έχει αποκλείσει «κούρεμα» φόρων στην ενέργεια δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιου είδους κινήσεις. Πάντως η Κομισιόν προτείνει προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι το νέο σχέδιο δράσης κατά των πληθωριστικών πιέσεων είναι υπό διαμόρφωση και συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί υπογραμμίζοντας ωστόσο τη κυβερνητική βούληση να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για τη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το εύρος και το είδος των πρόσθετων παρεμβάσεων έχουν να Κάνουν με την ένταση και τη διάρκεια των αυξήσεων, το ύψος των πόρων που θα απελευθερώσει η Κομισιόν, τα περιθώρια χρηματοδότησης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και από το δημοσιονομικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη υποστήριξη του εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια- μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών- με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ, προσωρινές αναβολές πληρωμών λογαριασμών, παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο και χρηματοδότηση εταιρειών ή βιομηχανιών στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.