Τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατά το Α’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Αύγουστος 2021) που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εμφανίζεται αύξηση σε αξία +31% (+ 10,7 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα 9,13% (+1,5 εκατ. κιλά), σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Γράφημα με την πορεία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών

Η Ευρώπη αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 75%. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών σε αξία, ενώ εκτός Ένωσης στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ιράκ.

Γράφημα με τις 10 πρώτες χώρες προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών

«Πρωταθλητής» το ούζο

Γράφημα με την πορεία των εξαγωγών ούζου και τσίπουρου

«Πρωταθλητής» στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να είναι το ούζο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+ 5,1 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα (+ 0,7 εκατ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Αύξηση παρατηρείται και στις εξαγωγές τσίπουρου και τσικουδιάς, καθώς σε σχέση με το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους η αξία μεγεθύνθηκε κατά +0,3 εκατ. ευρώ και η ποσότητα κατά +0,05 εκατ. κιλά.

Ο ΣΕΑΟΠ αναφέρει πως «ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας είναι από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους, προάγοντας την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο. Η ποιότητα των ελληνικών ποτών αναγνωρίζεται διεθνώς και προτιμάται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επόμενο στοίχημα σύμφωνα με τον Σύνδεσμο είναι «η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών».

Τέλος, ζητά την «αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα & να περιορισθεί το λαθρεμπόριο» καθώς και την «απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.