Σε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας φτάνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή (1/10) στη δημοσιότητα η Eurostat διαμορφώνεται στο 3,4%, από 3% του Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει η Εurostat στη σχετική της ανακοίνωση και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αύξηση αυτή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που ξεπερνά σαφώς το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας το Σεπτέμβριο (17,4%, έναντι 15,4% τον Αύγουστο), την οποία ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,1%, έναντι 2,6% τον Αύγουστο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1%, έναντι 2,0% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, έναντι 1,1% τον Αύγουστο).

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Χρήματα - ευρώ

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το Σεπτέμβριο στο 2,1% από 1,2% τον Αύγουστο. Η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία έχουν το δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (2,1%), μετά την Πορτογαλία (1,3%).

Το υψηλότερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφεται το Σεπτέμβριο στην Εσθονία (6,4%), στη Λιθουανία (6,3%), στη Σλοβακία (5,1%), στη Λετονία (4,6%), στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο (4%).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.