Μετά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τη βροχή αιτημάτων από λογιστές και φορείς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει περισσότερο χρόνο στις επιχειρήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών και να κερδίσουν το «φορο-κουπόνι» που θα εξαργυρώσουν στην εξόφληση των φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και του εντύπου Ε3 λήγει κανονικά στις 17 Ιουνίου αλλά αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα. Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ γίνεται μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ και οι δικαιούχοι θα λάβουν «πιστωτικό κουπόνι» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που πρόκειται να πληρωθούν εντός του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κλειδί για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιδότηση είναι τα δεδομένα του Ε3, το οποίο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί εντός σφιχτών χρονικών ορίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 30.116 έντυπα Ε3 , αριθμός που κρίνεται μικρός σε σχέση με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι επιχειρήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η ενίσχυση αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 και το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει στο πλαίσιο του κρατικού πακέτου στήριξης. Ως πάγιες δαπάνες χαρακτηρίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 (παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα).