Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα των αγορών. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει το στίγμα των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις. Στη σκιά των αποπληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ευρωζώνη, συνεδριάζει σήμερα στη Φραγκφούρτη το ΔΣ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα καταθέσει τις προτάσεις του για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου που έχει φθάσει στο ιστορικό χαμηλό της τάξεως του 0,15%. Άλλωστε, μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε παρά συμβολική μόνο σημασία. Το «νομισματικό οπλοστάσιο» έχει φθάσει στα όριά του και το ενδιαφέρον στρέφεται στις σημερινές ανακοινώσεις του κεντρικού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναφορικά με την αγορά τιτλοποιημένων χρεογράφων, ABS (Asset Backed Securities), και κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO).

Τον χορό των εικοτολογιών για έναν νέο γύρο αποφάσεων στην κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) άνοιξε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο Jackson Hole των ΗΠΑ, όπου τόνισε πως η ΕΚΤ «θα κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων» προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών. Αποκλίνοντας από το γραπτό κείμενο της ομιλίας του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπερτόνισε τις μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες, τις οποίες θεωρεί προειδοποιητικό μήνυμα. Οι επικριτές του εντός της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων. Και αυτή τους τη δυσαρέσκεια αναμένεται να εκφράσουν σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Όπως αναφέρει μερίδα του γερμανικού τύπου, η συνεδρίαση του ΔΣ «θα είναι θυελλώδης», καθώς αναμένεται να εκφραστούν οι διαφωνίες του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θεωρεί επικίνδυνη την ποσοτική χαλάρωση μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, κυρίως εκείνων της νότιας Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει από το ΔΣ μια κατ` αρχήν απόφαση υπέρ ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η αγορά ABS. To ΔΣ δεν αναμένεται να προσδιορίσει το χρονικό σημείο έναρξης ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο παραμένει διαφιλονικούμενο, καθώς τα ABS θεωρούνται συνυπεύθυνα για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Οι τίτλοι αυτοί είναι τόσο αδιαφανείς και το ρίσκο τόσο απρόβλεπτο, που οι επενδυτές δεν θέλουν πλέον ούτε να τα αγγίζουν», επισημαίνει σε ανάλυσή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Φίλιπ Πλίκερτ.